profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razkrivamo nova imena ministrov Šarčeve vlade: Peter Česnik, Marko Bandelli, Nejc Brezovar, Bojan Zalar…

Deli na:
Razkrivamo nova imena ministrov Šarčeve vlade: Peter Česnik, Marko Bandelli, Nejc Brezovar, Bojan Zalar…

Marjan Šarec ob izvolitvi za predsednika vlade - Foto: Bobo

Sestavljanje vlade se nadaljuje, resorji so razdeljeni, zdaj pa potekajo zakulisni spopadi za ministrske položaje. Medtem ko mandatar Marjan Šarec kandidate svoje stranke išče zunaj politike, druge stranke skrbijo za službe svojih kadrov.

Tako v SD rešujejo Andrejo Katič, obrambno ministrico v odhajanju, ki naj bi prevzela ministrstvo za pravosodje. Druga možna kandidatka, Dominika Švarc Pipan, pa naj bi ji po lastni izbiri pomagala kot državna sekretarka, saj si želi najprej pridobiti politične izkušnje.

Odhajajoča ministrica za delo in socialo Anja Kopač Mrak naj bi odšla za državno sekretarko v kabinet predsednika vlade, če jo bo želel premier Marjan Šarec. Njen resor pa naj bi prevzel SMC, kjer se govori o treh imenih možnih ministrov: odhajajočemu ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju, bivši poslanci Jasni Murgel in svetovalcu premierja Nejcu Brezovarju.

V SD bodo prevzeli še resorja za izobraževanje in kulturo ter mesto predsednika državnega zbora. Minister za izobraževanje naj bi postal Jernej Pikalo, minister za kulturo Dejan Prešiček, direktor konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, predsednik DZ pa Dejan Židan.

Čeprav so nekateri v SD razburjeni, ker bo njihova stranka zasedla zgolj tri resorje, pa so v vodstvu stranke zadovoljni, ker so dobili izobraževanje in kulturo ter vodenje DZ, sploh pa ker so se znebili kmetijstva. Zanje so bili pripravljeni popustiti apetitom SMC in SAB, ki sta glede na položaj dosegli bistveno več. SD je denimo druga največja koalicijska stranka, pa bo imela en resor manj kot tretjeuvrščena SMC oziroma enako kot pol manj uspešna Stranka Alenke Bratušek.

Ta bo prevzela resor za energetiko (vodila ga bo predsednica stranke), Marko Bandelli naj bi postal minister za kohezijo (na tviterju se je razburjal, ker ne bo minister za okolje in prostor), minister za Slovence po svetu pa naj bi bil Peter Česnik, ki je bil sam avstralski Slovenec, namesto njega pa v državni zbor prihaja Maša Kociper, ki je tesna zaveznica Alenke Bratušek. V bistvu bo Česnik minister zaradi tega, da bi ona prišla v parlament.

Kot je znano, bodo v SMC prevzeli še resorje za zunanje zadeve (Miro Cerar), za okolje in prostor (Peter Gašperšič ali Jure Leben) in gospodarstvo (Zdravko Počivalšek). Poleg tega bodo še naprej kadrovali po SDH in DUTB. V Desusu bodo prevzeli ministrstvo za obrambo (Karl Erjavec) in za kmetijstvo (Irena Majcen), oba odhajajoča ministra bi sicer bila brezposelna.

V Listi Marjana Šarca, kot rečeno, pospešeno iščejo ministre iz zunanjih vrst. Marjan Šarec nagovarja Matejo Vraničar, da ostane finančna ministrica tudi v njegovi vladi. Njegov adut Vojmir Urlep, bivši direktor Leka, bo njegova desna roka, državni sekretar v njegovem kabinetu.

Še vedno pa ni znano, kdo bodo notranji minister, minister za javno upravo in minister za zdravje. Če bi slednjega prevzela SD, naj bi bil pripravljen rokave zavihati direktor psihiatrične klinike Bojan Zalar. Glede na položaj, v katerem se nahaja naša politika, bi bil več kot pravi kandidat.