Revija Reporter
Slovenija

Razkrito bo vladno poročilo o naročilih zaščitne opreme

STA

6. maj. 2020 5:59

Deli na:

Glavno vlogo v nabavi zaščitne opreme opravljata gospodarski minister Zdravko Počivalšek in obrambni minister Matej Tonin.

Bobo

Vlada je sprejela poročilo o zalogah in naročilih osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije ter nabavah, ki so omogočile Sloveniji uspešen spopad z epidemijo. Vsebine za zdaj ni razkrila, ga bo pa v sredo objavila na spletu. Vlada se je seznanila tudi z rezultati in prvimi analitičnimi ocenami nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19.

Vlada bo poročilo o zalogah in naročilih osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije ter nabavah, ki so omogočile Sloveniji uspešen spopad z epidemijo, skupaj z besedilom predloga sklepa posredovala v DZ, so sporočili po včerajšnji seji. Čistopis poročila pa bo v sredo objavila na spletni strani.

Dokument je po navedbah urada vlade za komuniciranje sestavljen iz poročil šestih ministrstev, in sicer za gospodarski razvoj in tehnologijo, za obrambo, za zdravje, za zunanje zadeve, za pravosodje in za notranje zadeve, ter prikazuje celoten pregled stanja zalog in nabav osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije.

V včerajšnjem sporočilu so znova navedli le, da se Slovenija ob začetku epidemije covida-19 srečala s pomanjkanjem zaščitnih sredstev, a je vladi uspelo zagotoviti zadostno količino teh sredstev in opreme, kljub dejstvu, da so na globalnem trgu vladale izredne razmere.

V oddaji Razkrito na Novi24TV so navedli, da je bilo 13. marca na razpolago 3210 mask tipa FFP3, 76.700 kirurških mask, 1,725 milijona zaščitnih rokavic, 3630 zaščitnih oblek in 4900 kilogramov dezinfekcijskih sredstev. "Mask nismo imeli niti za en dan, rokavic je bilo le za štiri dni," je v oddaji številke iz poročila pojasnil obrambni minister Matej Tonin.

Poročilo naj bi prejšnjega premierja Marjana Šarca zato posredno obtoževalo nevestnega opravljanja svoje funkcije, saj vlada ni zagotovila minimalnega števila zaščitne opreme.

Poročilo naj bi ugotavljalo, da je vlada pod njegovim vodstvom podcenjevala epidemijo in opustila dolžno ravnanje, saj medicinske opreme ni uvrstila med osnovna sredstva.

V poročilu so po Toninovih besedah zbrali vse dokumente, vanj pa zapisali tudi sklep, s katerim računsko sodišče prosijo, naj naredi revizijo.

"Pomembna ugotovitev poročila je tudi to, da je Slovenija imela državni načrt za soočanje z epidemijo, ki pa je bil precej pomanjkljiv," je dodal. Tako naj bi Šarec po ugotovitvah poročila zavajal javnost.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je dodal, da so v poročilu izpostavili tudi nujnost samooskrbe na tem področju. "Za vzpostavitev domače proizvodnje zlasti mask tipa 2 in 3 bomo namenili milijon evrov. Nujno je, da smo v nekem pomembnem deležu samooskrbni," je poudaril.

Oddaja Razkrito je bila namenjena prikazu drugih informacij v zgodbi z naročili zaščitne opreme, kot so bila prikazana v dveh oddajah Tarča na Radioteleviziji Slovenija. Vsi gostje, tako Tonin in Počivalšek kot državna sekretarka za področje zdravstva v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec in predsednik SLS Marjan Podobnik, so zatrdili, da je bil njihov edini cilj v tej zgodbi, da se čim prej zagotovi zadostno količino zaščitne opreme.

Vsi so poudarili, da je bilo treba v razmerah, ko opreme ni bilo v skladiščih in ni bila dobavljiva niti za druge, večje države, ukrepati hitro. Pogoji za izbiro dobavitelja so bili čas, rok dobave in nujnost artikla. Angažma posameznika, tudi če je šlo za političnega nasprotnika, nihče od gostov v oddaji ni označil za političen pritisk ali lobiranje, temveč za željo pomagati ljudem.

Vladno poročilo naj bi bilo obremenilno tudi za uslužbenca zavoda za blagovne rezerve Ivana Galeta zaradi podpisovanja aneksov k pogodbam. Ob tem so napovedali, da bodo Galetova pisna pojasnila objavili na spletni strani po oddaji.

Vlada se je na včerajšnji seji seznanila tudi z rezultati in prvimi analitičnimi ocenami nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19. Tudi s temi ugotovitvami bodo širšo javnost seznanili na sredini novinarski konferenci.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je včeraj za Radio Slovenija razkril osnovno ugotovitev raziskave, in sicer da je s 95-odstotno verjetnostjo prekuženost prebivalstva z novim koronavirusom nekje med dvema in štirimi odstotki, kar je po njegovih navedbah relativno malo.

Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike pa je za Televizijo Slovenija povedala, da je številka nekje v pričakovanem okviru glede na to, kar smo do zdaj vedeli o virusu in kar smo izvedeli tudi iz podobnih raziskav v tujini. "To pomeni, da je odstotek ljudi bistveno premajhen, da bi lahko sklepali, da se, če se bo oz. ko se bo virus vrnil, ne bo širil. Za to, da se virus ne bi širil, potrebujemo vsaj 60-70 odstotkov prekuženih ljudi, še boljše 80 odstotkov," je pojasnila.