Revija Reporter
Slovenija

Afera maske: vlada naj bi končala obravnavo poročila o dobavah zaščitne opreme

STA

4. maj. 2020 5:55

Deli na:

Fotografija je simbolična

Reuters

Vlada bo danes predvidoma končala obravnavo poročila pristojnih ministrstev o dobavah zaščitne opreme za potrebe epidemije covida-19, ki jo je začela že na sredini seji. Na ministrstvu za zdravje pa se bodo danes izrekli o morebitni razvezi pogodbe za dobavo ventilatorjev, ki jo je zavodu za blagovne rezerve predlagalo podjetje Geneplanet.

Dobave zaščitne opreme so po oddaji Tarča na Televiziji Slovenija dvignile veliko prahu. Opozicija je napovedala interpelacijo najmanj gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, če ne cele vlade, kljub prepovedi zbiranja je prišlo do protestov. K čimprejšnji, a verodostojni razjasnitvi okoliščin je pristojne institucije pozval tudi predsednik republike Borut Pahor.

Vlada je odgovorila s pripravo poročila, ki so ga pristojni resorji pripravljali konec aprila in po začetku obravnave na vladi nanj oddali tudi pripombe. Po potrditvi na vladi pa je predvidoma še danes pričakovati javno objavo poročila.

Medtem pa je Geneplanet, ki za državo dobavlja ventilatorje, po seriji medijskih prispevkov o domnevnih nepravilnostih pri nabavah v soboto zavodu za blagovne rezerve predlagal sporazumno razvezo pogodbe, da bi zaščitil svoje dobro ime.

Počivalšek, ki uživa podporo premierja Janeza Janše, je še isti dan pozval ministrstvo za zdravje, naj poda mnenje o potrebnosti ventilatorjev, ki jih je že oziroma jih je po pogodbi še dolžan dobaviti Geneplanet. Zdravstveni minister Tomaž Gantar zato od zavoda za blagovne rezerve pričakuje podatke o tem, koliko ventilatorjev je že bilo dobavljenih in koliko naj bi jih v Slovenijo še prišlo, katerega tipa, kdaj in po kakšni ceni.

Je pa Gantar že pridobil mnenje strokovne skupine, v kateri je za področje ventilatorjev zadolžen zdravnik Marko Noč. Po njihovih podatkih imamo v državi - skupaj s tistimi, ki jih je dobavil Geneplanet - 423 ventilatorjev, kar da je v tem trenutku dovolj, je pojasnil minister. Sicer bo svojo plat zgodbe o nabavi ventilatorjev sirius R30 danes predstavil tudi Geneplanet.