Revija Reporter
Slovenija

O vladnem poročilu o zaščitni opremi bodo razpravljali še poslanci

STA

8. maj. 2020 5:55

Deli na:

Matej Tonin in Joc Pečečnik na Brniku.

Bobo

Z vladnim poročilom o nabavah zaščitne opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, se bo danes seznanil parlamentarni odbor za gospodarstvo. Vladno poročilo je kritično do prejšnje vlade Marjana Šarca in pohvalno do aktualne vlade Janeza Janše. V opoziciji so zato do njega ostri.

Vlada je v poročilu o zaščitni opremi za epidemijo covida-19 kritična do ravnanj Šarčeve vlade, ki da ni pravočasno zagotovila potrebnih zalog opreme niti je ni naročila. Oprema, ki so jo imeli 16. marca v državnem logističnem centru v Rojah, po navedbah v poročilu ni zadostovala niti za en dan glede na ocenjene potrebe v Sloveniji, z izjemno lateks rokavic.

Ugotavljajo še, da so v tistem času opremo kupovali po višjih povprečnih cenah kot v času Janševe vlade, čeprav so v času največje krize kupovali ne glede na ceno. Vlada v poročilu piše, naj zavod za blagovne rezerve za še nerealizirane pogodbe za dobavo začne pogajanja z dobavitelji za znižanje cen in skrajšanje dobavnih rokov.

V opozicijskih strankah so do poročila zelo kritični. LMŠ, SD in Levica so v skupni izjavi ocenile, da poročilo ne odraža preiskave dogodkov, ampak je namenjeno predvsem ščitenju sedanje vlade. Po besedah poslanke LMŠ Jerce Korče je že sam naslov napačen, saj ne gre za poročilo, ampak za politični pamflet te vlade.

Današnji razpravi o poročilu na odboru DZ za gospodarstvo bo v ponedeljek sledila še izredna seja DZ na isto temo. V opoziciji so na četrtkovi seji kolegija predsednika DZ med drugim ocenili, da bo izredna seja pomenila le promocijo vlade in sodni proces proti prejšnji, Šarčevi vladi.

S tem pa razprav o nabavah zaščitne opreme v DZ še ne bo konec. V DZ bosta namreč nastali še dve preiskovalni komisiji, gospodarnost ravnanja vlade pri tem pa bodo pretresali tudi v razpravi o interpelaciji gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki so jo vložile štiri opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB.