stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Raziskava: Ljubljanski taksisti najslabši v Evropi

Deli na:
Raziskava: Ljubljanski taksisti najslabši v Evropi

Foto: Bobo

Ljubljana ima najslabše storitve taksistov, je pokazala raziskava evropskih avtomobilskih zvez iz 14 držav, ki so primerjale taksi storitve v 22 evropskih mestih. V raziskavi sicer nobeno mesto ni dobilo ocene "izvrstno", so povedali na današnji predstavitvi izidov raziskave v Zagrebu.  

V okviru Evro Test programa za raziskovanje varnosti in kakovosti cestnega prometa so Barcelona, Berlin, Köln, Lizbona, Milano, München in Pariz ocenjeni z "dobro", Bruselj, Ženeva, Hamburg, Oslo, Rotterdam, Salzburg in Zagreb so dobilo oceno "sprejemljivo", Amsterdam, Luxembourg, Madrid, Praga, Rim in Dunaj "slabo", Ljubljana pa "zelo slabo", so povedali na današnji novinarski konferenci Hrvaškega avto kluba (Hak).

V Ljubljani je več kot polovica vseh potovanj dobila oceno slabšo kot "sprejemljivo". Glavni razlog za slabo oceno Ljubljane sta bila voznika, ki sta zavrnila vožnjo, ter pojasnila, da je do zahtevane lokacije možno priti tudi peš. Poleg tega so trije vozniki naredili "obvoz" za 150 odstotkov v primerjavi z najkrajšo potjo, eden od taksistov v Ljubljani pa je svojemu kolegu zaradi kratke relacije pokazal "srednji prst", so zapisali na spletni strani Haka.

Sicer pa je bilo najslabše potovanje s taksijem, ki so ga zabeležili, v Rimu. Voznik se je dvakrat izgubil na poti od letališča do hotela, za 60 odstotkov je podaljšal pot in želel zaračunati 69 evrov namesto 62,9, kot je pisalo na taksimetru. Sicer pa bi moral zaračunati največ 50 evrov, kot piše v ceniku. Taksi v Rimu ni imel klimatske naprave, motor avtomobila je bil prehrupen, notranjost umazana, eno od oken pa razbito.

Najboljše taksi storitve imajo v Barceloni, kjer so inšpektorji od letališča do glavne železniške postaje potovali skoraj brez kakršnih koli pripomb glede na 60 parametrov.

V zaključku so ocenili, da je bila za storitev ključna vloga voznikov taksijev. S polovico je bilo veliko težav v komuniciranju v angleškemu jeziku, večina ni mogla ponuditi informacij o turističnih atrakcijah in restavracijah, peljali so na napačne naslove ali lokacije, ki so bile oddaljene tudi 500 metrov od dogovorjenih. Nekateri so zavrnili storitev zaradi kratke razdalje. Prav zaradi tega je bila v vsakem mestu med petimi testnimi vožnjami tudi ena krajša z razdaljo med enim in dvema kilometroma.

Testiranje je opravil inštitut Skopos Next Gmb iz Kölna med 2. majem in 17. junijem letos na podlagi izkušenj "skrivnostnih kupcev". Šlo je za "poslovneže", ki so imeli s seboj tudi večji kovček s koleščki.