Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Raziskava: Kljub zaprtju države v zadnjem tednu na delovnem mestu 66 odstotkov ljudi

Deli na:
Raziskava: Kljub zaprtju države v zadnjem tednu na delovnem mestu 66 odstotkov ljudi

Slika je simbolična - Foto: Profimedia

V tretjem valu epidemije covida-19 je občutno več zaposlenih in delovno aktivnih svoje delo v celoti opravljalo na delovnem mestu. Takšnih je bilo v zadnjem tednu 66 odstotkov, medtem ko jih bilo na vrhuncu drugega vala sredi novembra lani precej manj oz. 50 odstotkov, kaže najnovejša raziskava Valicona.

V tretjem epidemičnem valu je delo v celoti opravljalo od doma 11 odstotkov vprašanih, v drugem valu epidemičnem valu pa je bilo takih 16 odstotkov vprašanih. Deset odstotkov je takšnih, ki so delo delno opravljali od doma, delno pa na delovnem mestu, v drugem valu jih je bilo 14 odstotkov. Takšnih, ki so bili doma iz drugih razlogov, je v tretjem epidemičnem valu 13 odstotkov, v drugem valu pa petina.

Novembra je bila tako doma več kot tretjina zaposlenih (36 odstotkov), v tretjem valu le še manj kot četrtina (24 odstotkov), kažejo rezultati raziskave Valicona.

Na vprašanje, zakaj so v zadnjih sedmih dnevih hodili na delovno mesto, je podobno kot novembra lani dobre tri četrtine vprašanih odgovorilo, da zaradi narave dela (78 odstotkov), dodatnih pet odstotkov pa, ker doma nimajo ustreznih pogojev. Slaba desetina (devet odstotkov) je odgovorila, da bi bilo delo od doma za njih izvedljivo, vendar jim tega delodajalec ne omogoča, osem odstotkov vprašanih pa, da bi bilo to možno, a so se sami odločili za delo na delovnem mestu.

Dobra šestina teh, ki ne delajo v celoti od doma, bi torej lahko delala od doma, pa tega ne more ali noče, ugotavlja Valicon. Glede na podobno meritev novembra lani v Valiconu opažajo, da tokrat ni le več takšnih, ki delajo na delovnem mestu, temveč da je tudi med navajanjem razlogov manj takšnih, ki menijo, da bi bilo delo na domu sicer možno.



Opazna je razlika med zaposlenimi v javnem in zasebnem sektorju. Tako je delo na delovnem mestu v celoti opravljalo 71 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju in 58 odstotkov zaposlenih v zasebnem storitvenem sektorju.

Šestina zaposlenih v javnem sektorju je v tednu pred zaprtjem javnega življenja delno delala od doma, delno pa na delovnem mestu (v zasebnem 12 odstotkov). V celoti je delo od doma opravljala ena šestina zaposlenih v zasebnem sektorju (16 odstotkov), v javnem sektorju pa takšnih skoraj niso zaznali.

Iz drugih razlogov je doma ostala dobra desetina zaposlenih v javnem sektorju ter 14 odstotkov v zasebnem sektorju. Skupaj je bilo tako zaradi dela od doma ali drugih razlogov doma 30 odstotkov zaposlenih v zasebnem in 12 odstotkov v javnem sektorju.

Valicon je raziskavo opravil med 1. in 4. aprilom, sodelovalo pa je 500 anketirancev.