Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ramšakova zavrača Klemenčičeve očitke: Nisem delovala nezakonito

Deli na:
Ramšakova zavrača Klemenčičeve očitke: Nisem delovala nezakonito

Foto: Bobo

Poslanka SDS Sonja Ramšak zanika očitke predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Gorana Klemenčiča, da je kot nekdanja predsednica parlamentarne mandatno-volilne komisije (MVK) nezakonito pridobivala dokumentacijo o Klemenčiču in njegovi družini, še preden je MVK odredila nadzor nad Klemenčičevim premoženjem.

MVK je nadzor nad premoženjem predsednika KPK odredila 4. aprila. Ob tem je bilo v razpravi članov MVK največ govora o vprašanju pristojnosti MVK za nadzor nad premoženjem članov KPK. Iz koalicijskih vrst pa je bilo slišati tudi očitke na račun vodenja komisije v času, ko ji je predsedovala Ramšakova.

Klemenčič je v odzivu na odločitev MVK zapisal, da KPK nikakor ne nasprotuje izvajanju nadzornih pristojnosti DZ, vključno s področjem nadzora nad premoženjskim stanjem članov komisije. Je pa izrazil pričakovanje, da bo nadzor izvršen zakonito in korektno.

Opozoril je namreč, da je izvedel za sporna ravnanja bivše predsednice MVK Ramšakove. Po Klemenčičevih navedbah je Ramšakova še pred sklepom MVK brez pravne podlage oz. nezakonito pridobivala osebne in bančne listine o njem in njegovih družinskih članih za obdobje pred njegovim nastopom funkcije predsednika KPK.


Ramšakova je takšne navedbe za STA zanikala. "V času, ko sem vodila MVK, so bili postopki vodeni korektno in z enim samim ciljem: da se ugotovi, ali so navedbe iz dopisa glede premoženjskega stanja predsednika KPK Gorana Klemenčiča, ki smo ga vsi poslanke in poslanci prejeli na elektronske naslove, resnične ali gre zgolj za nepreverjene in neresnične navedbe," je zapisala Ramšakova.

Ob tem je Ramšakova ponovno opozorila na 21. člen zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki po njenih besedah jasno določa pristojnost DZ pri nadzoru KPK. Po odloku DZ je, tako Ramšakova, pristojnost za nadzor nad delom KPK in premoženjskim stanjem predsednika in obeh podpredsednikov KPK dodeljena MVK.

"Trditev, da naj bi MVK nezakonito pridobivala dokumentacijo še pred začetkom postopka, je torej nekorektno zavajanje ali pa nepoznavanje področja zakonodaje," Klemenčičeve očitke zavrača Ramšakova. Po njenih navedbah je že Bojan Kontič v času, ko je predsedoval MVK, brez sklepa MVK na geodetsko in davčno upravo naslovil zahtevo za posredovanje podatkov o lastništvu nepremičnin in premoženjskem stanju tako Klemenčiča kot obeh njegovih namestnikov: Roka Praprotnika in Liljane Selinšek.

"A gospod Kontič je seveda član Socialnih demokratov, Sonja Ramšak pa Slovenske demokratske stranke," je še zapisala Ramšakova.