profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Nika Zorjan Revija Stop

Nika Zorjan: To je himna za vse, ki si drznejo ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rado Pezdir: V NLB so se »omastila« tako udbovska kot cerkvena podjetja

Deli na:
Rado Pezdir: V NLB so se »omastila« tako udbovska kot cerkvena podjetja

Rado Pezdir pred NLB. - Foto: Primož Lavre

Privatizirana NLB ne bodo več strošek davkoplačevalcev, ampak dejanskih lastnikov. V NLB se je v pol stoletja »omastilo« prav vse – od udbovskih do cerkvenih podjetij.

Ob petdesetletnici obstoja se je NLB prodala. To seveda ne pomeni tudi, da bodo strukture, ki so se razvijale skozi desetletja, ob prodaji izginile in da se bodo kriminalne epizode, vezane na to banko, enostavno končale. Pomeni zgolj, da ne bodo več strošek davkoplačevalcev, ampak dejanskih lastnikov. Petdeset let pa je vseeno okrogel jubilej, ob kateremu lahko banki zaželimo, da bi končno začela poslovati zakonito in znotraj regulativ.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o tem, kako so bivši kadri Ljubljanske banke prevzemali glavne funkcije v bankah, ki so nastale s privatizacijo manjših socialističnih bank; kako so hčerinske banke NLB v tujini financirale hobotnice in offshore podjetja; kako so še v devetdesetih denar iz NLB fizično tihotapili v Italijo in ga izročali tamkajšnjemu vodji udbovske finančne hunte; zakaj do leta 2027 ne bomo izvedeli vsega, kar se je v NLB dogajalo v devetdesetih letih; o črnogorski izpostavi, ki so jo ves čas delovanja spremljale afere in bizarni slabi krediti; kako je z implozijo banke prišlo tudi do razpada finančne hobotnice, ki jo je ustvarila Slovenska cerkev.