Revija Reporter
Slovenija

Rado Pezdir na TV Slovenija razkrival omrežje Udbe in financiranje Kučanove volilne kampanje

Reporter

3. jul. 2017 16:02 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

V oddaji Intervju na TV Slovenija je Pezdir razkril ekonomsko omrežje Udbe, katere nasledniki imajo še danes velik vpliv v slovenskem gospodarstvu in politiki.

Udba je v socializmu zgradila vzporedno ekonomijo in bančništvo, je povedal Pezdir v oddaji Intervju na TV Slovenija. V pogovoru je sicer tudi razkril, da je Joca Pečečnika prijavil zaradi korupcije, a podrobnosti ni razlagal.

VIDEO Intervju Rada Pezdirja na TV Slovenija

Pezdir že nekaj časa intenzivno preiskuje arhiv, o svojih odkritjih pa je pisal v Reporterju. V oddaji je povedal, da so imeli nekateri člani nekdanje SDV in številna slovenska podjetja črne fonde in račune v davčnih oazah. Po ukazu komunističnih oblasti je po letu 1945 lastništvo in upravljanje slovenskih podjetij v Trstu prevzela predhodnica SDV Udba, ki je na ta način prišla do deviz in tudi informacij, dodatno pa je služila s tihotapljenjem cigaret in preprodajo mamil, je razkril Pezdir.

Razvpiti bančnik Udbe Niko Kavčič je že leta 1951 v Liechtensteinu ustvarjal davčno oazo, je dejal Pezdir, ki je citiral Kavčičevo hvaljenje, da je v Italiji trg pretihotapljenih cigaret osvojen do Ancone. Predstavil je tudi dokumente, ki pričajo, da se je SDV financirala iz zaslužkov italijanske mafije v slovenskih igralnicah, za kar je moral vedeti tudi tedanji politični vrh

Denar se je stekal v podjetja pod nadzorom SDV, med katerimi je verjetno najbolj razvpit Safti. Sledove Saftija je moč najti od Nove ljubljanske banke do Mladine. Konec osemdesetih se je v tujih podjetjih pod nadzorom SDV in v družbah ki so delovala po njenih metodah, začel zbirati kapital za tranzicijo, za kar je takratni partijski vrh moral vedeti, pravi Pezdir. Izpostavlja prijateljstvo enega zadnjih šefov SDV Ivana Eržena in takratnega šefa slovenskih komunistov Milana Kučana. »To ni šlo mimo njega,« poudarja Pezdir.

Pokazal je tudi dokument o financiranje volilne kampanje za Kučana leta 1992. Oglaševanju na Radiu Koper je plačal Studio Marketing, denar pa je prišel iz Casinoja Portorož.

O iranskem denarju v NLB Pezdir meni, da vse kaže na močan sum pranja denarja: iransko podjetje v času embarga posluje preko davčne oaze, prilivi in odlivi z računa so enaki. Vseeno pristojne državne inštitucije, ki so za sumljive posle vedele, niso ukrepale. Je šef specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan to sploh sposoben procesirati ali pa se bo uklonil komu drugemu. Če bo Furlan pogledal vzporedno mrežo podjetij v davčnih oazah, bo tam našel sebe, je provociral tožilca, čigar brat Aleš Furlan je lepo služil s prodajanjem medicinskega materiala.