i nakit Dobra karma

Horoskop: za vsako nebesno znamenje drugačen ...

brit Svet24.si

FOTO: Britney pristala v bolnišnici. To je razlog

marko lisec tw Reporter.si

Brat poslanca SDS Tomaža Lisca se zgraža nad ...

borut pahor, volitve 2017 Svet24.si

Predsedniku Borutu Pahorju je umrla mama

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

Zvezdana Mlakar Njena.si

Zvezdana Mlakar osupla nad odločbo ministrstva

ivana milat3 Njena.si

Sanjski moški: Kaj se je zgodilo z Ivano?

Slovenija

Rado Pezdir bo naznanil kriminaliste zaradi zavrženja ovadbe zoper osumljene bančnike NLB pri pranju milijarde evrov iranskega denarja

Deli na:
Rado Pezdir bo naznanil kriminaliste zaradi zavrženja ovadbe zoper osumljene bančnike NLB pri pranju milijarde evrov iranskega denarja

Rado Pezdir pred NLB. - Foto: Primož Lavre

Potem, ko je specializirano državno tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo zoper bančnike NLB osumljene za zlorabo položaja pri pranju milijarde evrov iranskega denarja, bo Pezdir odgovorne kriminaliste NPU naznanil za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja.

Na obvestilo specializiranega državnega tožilstva, da je zavrglo kazensko ovadbo zoper bančnike iz NLB osumljene zlorabe položaja v zadevi Farrokh (NLB je bila zlorabljena za pranje iranskega denarja za proliferacijo jedrskega orožja), se je odzval ekonomist Rado Pezdir. Pezdir je bil strokovni sodelavec dveh preiskovalnih komisij državnega zbora (Logarjeve in Möderndorferjeve), ki sta obravnavali primer okoli milijarde evrov denarja, razposlane po svetu skozi NLB v času sankcij zoper Iran.

Pezdir je na generalno policijsko upravo naslovil prošnjo, naj mu sporočijo imena in priimke kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada, ki so delali na tej zadevi in je na podlagi njihovih izsledkov tožilstvo zavrglo ovadbo zoper bančnike iz NLB. Imena kriminalistov bi Pezdir rad, da bi lahko zoper njih na tožilstvo naznanil sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Najbolj sprevrženo je, da so ovadbo glede zlorabe položaja bančnikov zavrgli, hkrati pa na SDT pravijo, da preiskava zaradi suma pranja denarja še poteka. Kot kaže, bodo na koncu ugotovili, da je bilo res storjeno kaznivo dejanje, storilcev pa ni.

Kot je znano, je iransko podjetje Farrokh (v lasti Iraja Farrokhzadeha) v letih 2008 do 2010 z nakazili prek NLB po svetu plačevalo za blago, ki bi se lahko uporabilo za jedrsko oboroževanje. Pomeni, da so na NLB Iranu omogočili financiranje razvoja jedrskega orožja v času sankcij zoper režim. Slovenska državna banka je Iranu pomagala pri preboju embarga.

A očitno so se zdaj na policiji in tožilstvu odločili, da nikomur od bančnikov zaradi tega ne bo treba na sodišče. Najbolj sprevrženo je, da so ovadbo glede zlorabe položaja bančnikov zavrgli, hkrati pa na SDT pravijo, da preiskava zaradi suma pranja denarja še poteka. Kot kaže, bodo na koncu ugotovili, da je bilo res storjeno kaznivo dejanje, storilcev pa ni.

loading...
Loading...