Revija Reporter
Slovenija

Putin vrača Jankovića v Mercator? Ruska Sberbank prevzema Mercator

Nenad Glücks

26. nov. 2017 20:00 Osveženo: 20:01 / 26. 11. 2017

Deli na:

Vladimir Putin je pred kratkim v Moskvi odlikoval Zorana Jankovića.

Profimedia

Razkrivamo ozadje odlikovanja Zorana Jankovića v Kremlju: ruska Sberbank prevzema Mercator in Zoran Janković sanja o vrnitvi.

Ob urgentnem hrvaškem reševanju koncerna Agrokor je za Slovenijo pomembno predvsem, kaj se bo zgodilo z Mercatorjem. V čigave roke bo prišel. Je Jankovićevo odkrito prilizovanje Rusom, ki so po Sberbank največji upniki Agrokorja, znak, da so se pri ljubljanski županu spet prebudile ambicije po lastninjenju Mercatorja?

Medtem ko se hrvaški Agrokor, lastnik Mercatorja, utaplja v dolgovih, so oči v Sloveniji uprte v to, kaj se bo posledično zgodilo z največjim slovenskim trgovcem. Konec koncev Mercator zaposluje zgolj v Sloveniji deset tisoč ljudi, če prištejemo še zaposlene v njegovih družbah po nekdanji Jugoslaviji, pa skupaj več kot 21 tisoč.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o tem, kaj ruske terjatve do Agrokorja pomenijo za Mercator; o Jankovićevem slinjenju Rusom; je z odločitvijo slovenskega sodišča, da lex Agrokor v Sloveniji ne velja, Rusom odprta pot do Mercatorja; kako se je Putin šalil s šefom Sberbanke in hrvaško predsednico; bodo Rusi "prizanesljivi" do Slovenije; zakaj so se politični analitiki zgražali nad besedami Jankovića ob prejemu ruskega odlikovanja; o Jankovićevih poskusih lastninjenja Mercatorja; kako se hoče v reševanje Mercatorj vmešati leva politika; zakaj usoda trgovca še zdaleč ni v rokah slovenske vlade.