Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

PS še ni zavladala, že reorganizira ministrstva

Deli na:
PS še ni zavladala, že reorganizira ministrstva

Foto: Arhiv Reporterja

PS je včeraj v DZ vložila novelo zakona o vladi, ki je zametek organizacijskih sprememb v vladi, ki jo oblikujejo. Zakon za zdaj opredeljuje tri spremembe: vrača samostojno ministrstvo za kulturo, tožilstvo pa pod pristojnost pravosodnega ministrstva. Ukinja ministrstvo brez listnice, Urad za Slovence po svetu pa pripaja ministrstvu za kulturo.

Zakon je skupina poslancev s prvopodpisanim vodjem PS Janijem Möderndorferjem v DZ vložila včeraj pozno popoldne. Že včeraj pa zato, "da bi do organizacijskih sprememb prišli v čim krajšem roku", so za STA pojasnili v PS. Napovedali so, da bo novela dopolnjena, ko se bodo nadaljevala koalicijska usklajevanja s potencialnimi partnericami nove vlade.

Prenos državnega tožilstva iz pristojnosti ministrstva za pravosodje pod pristojnost ministrstva za notranje zadeve je namreč ob sestavljanju vlade Janeza Janše povzročil precej razburjenja med političnimi strankami. Pred slabim letom dni sta PS in SD zato tudi vložili zahtevo za ustavno presojo, iz ustavnega sodišča pa so včeraj sporočili odločitev, da omenjeni prenos ni neustaven.

Vodja poslancev SD Janko Veber načrtovan prenos tožilstva ocenjuje kot dober ukrep. Meni, da se s tem lahko tudi javnosti da dodaten signal, da bodo postopki, ki tečejo na policiji in tožilstvu, zagotovo pod veliko manjšo verjetnostjo, da bi eden od ministrov lahko vplival nanje.



Glede načrtovane vnovične vzpostavitve samostojnega ministrstva za kulturo pa je dejal, da gre za enega od odzivov na zahteve javnosti, ki jih izraža na protestih.

Spomnil je, da takoj po izglasovani nezaupnici, ki so jo vložili včeraj, stečejo postopki za oblikovanje vlade. Tedaj pa je po Vebrovih besedah tudi prav, da vedo, katere resorje bodo imeli v novi vladi. Za novo mandatarko predlagajo vodjo PS Alenko Bratušek.

Ob vložitvi novele zakona o vladi sicer poslanci predlagajo obravnavo po skrajšanem postopku.