Revija Reporter
Slovenija

"Protestnik" Anis Ličina pred sodnikom: nisem kriv, trdi obraz razbijaških protestov, obtožen sodelovanja v trgovini z drogami

M. M.

18. dec. 2020 6:00

Deli na:

Anis Ličina v Tedniku.

TV Slovenija

Ne priznam krivde, je bi na predobravnavnem naroku ta teden odločen Anis Ličina. Na ljubljanskem okrožnem sodišču se namreč začenja sojenje obtoženim sodelovanja v trgovini z drogo v veliki hudodelski združbi, Ličina pa je eden od kar 35 obtoženih. Ličina velja za domnevnega organizatorja nasilnih protestov 5. novembra letos, zaradi česar je policija pri njem opravila tudi hišno preiskavo.

Ta teden so na sodišču potekali predobravnavni naroki, nekateri obtoženi so s tožilstvom že sklenili sporazum o priznanju krivde in naslednji teden naj bi jim že bile izrečene sodbe. Ličina ni med tistimi, ki so krivdo priznali.

Po poročanju Večera tožilka Ličini očita eno kaznivo dejanje. Decembra lani so ga v Nemčiji ustavili policisti in pri pregledu avtomobila našli skoraj 90 tisoč evrov. Denar so mu zasegli in o tem obvestili slovenske kolege.

Ti so pri Ličini najdeni denar povezali z Alešom Zupančičem, domnevnim vodjo mednarodne kriminalne združbe. Ta je bil sicer že leta 2018 zaradi trgovine z drogami obsojen na vikend zapor, a to naj ga ne bi oviralo pri delu, trdita policija in tožilstvo. Ličina naj bi bil po njihovem mnenju Zupančičev kurir, ki je prenašal denar za nakup drog.

Ličina se brani, da je bil denar namenjen za nakup dveh avtomobilov višjega cenovnega razreda, kar naj bi nemškim organom tudi že dokazal in dobil zaseženi denar že maja letos nazaj. Njegov odvetnik Miloš Zarić od sodišča zahteva, da pridobi uradne dokumente iz Nemčije, ki bi potrdili, da ne gre za denar nezakonitega izvora.