Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Črn dan za novinarstvo! Urednica oddaje Tednik na TVS Jelena Aščić simbolno še enkrat brcnila nezavestnega fotoreporterja

Deli na:
Črn dan za novinarstvo! Urednica oddaje Tednik na TVS Jelena Aščić simbolno še enkrat brcnila nezavestnega fotoreporterja

Anis Ličina v Tedniku. - Foto: TV Slovenija

Kako so na TV Slovenija promovirali spodbujevalca nasilnih protestov s kriminalnim dosjejem Anisa Ličino in se pri tem dvolično spraševali »kdo je izzval nasilne proteste« minuli teden v Ljubljani. Po tem, ko so huligani poškodovali 15 policistov, fotoreporterja pa pretepli do nezavesti, je Ličina javnosti s pomočjo TVS sporočil, katerih novinarjev na protestih ne bodo tepli.

Četrtek 5. novembra 2020 je bil za novinarstvo v Sloveniji črn dan. Huligani (očitno tudi s kriminalno preteklostjo) so med vzkliki v bošnjaškem in srbskem jeziku na nasilnem »protestu« v Ljubljani zoper sedanjo vlado napadli policiste in novinarje. Dejansko ni šlo za protest zoper vlado ali vladne omejevalne ukrepe zaradi epidemije, pač pa za vnaprej načrtovano in najavljeno divjanje.

Ali so bili nasilneži spodbujeni tudi od določenih političnih akterjev, je stvar preiskave policije. Kot posledica divjanja je bilo poškodovanih 15 policistov in nekaj novinarjev. Najhuje so pretepli fotoreporterja Boruta Živulovića, ki so ga še nezavestnega na tleh brcali, med drugim so mu zlomili čeljust. Zoper policiste so letele granitne kocke, petarde in razni drugi predmeti, fizično so bili napadani…

Toda črni dan za novinarstvo je bil tudi ponedeljek 9. novembra. V oddaji Tednik pod vodstvom urednice in voditeljice Jelene Aščić so na javni (!) TV Slovenija predvajali prispevek z naslovom »Kdo je izzval nasilje na četrtkovih protestih v Ljubljani«. Ni šlo za vprašanje, kateri huligani poimensko so napadali, pač pa v smislu, ali so nasilje izzvali »protestniki« ali policija. V prispevku je novinar Boštjan Veselič Golob predstavil tudi pogled na dogajanje »protestnika« Anisa Ličine. Pri tem je pozabil pojasniti, da ni šlo zgolj za »protestnika«, pač pa bi ga lahko šteli za enega od spodbujevalcev oziroma koordinatorjev nasilja.

Dogajanje je namreč Ličina najavil že dva tedna pred nasiljem, ko je huligane 17. oktobra na facebooku javno pozival, naj pridejo v četrtek 5. novembra na protest. »Ne na to zvončkanje ob petkih brezvezno, nego na protest pravi.« Torej ne na »brezvezne« petkove proteste, ki potekajo večinoma mirno, ampak na »pravi protest«. Kako to izgleda, je najbolje občutilo tistih 15 poškodovanih policistov in brutalno pretepeni fotoreporter.

Mimogrede, Ličina ima, kot so že poročali drugi mediji (ne pa TVS!), izdaten kriminalni dosje. Med drugim je v kazenskem postopku tudi zaradi suma sodelovanja v mednarodni združbi za preprodajo in izdelovanje večjih količin droge. Že na prejšnjih petkovih protestih je provociral policiste, češ da so neumni in jim vpil »to je naše mesto, pejte nazaj v vaše vasice ...«. Gre sicer za osebo po rodu iz Sandžaka v Črni Gori.

Na TVS pa so ga v prispevku brez omembe vsega navedenega predstavili zgolj kot »protestnika« in se je izgovarjal, da je do nasilja prišlo, ker je policija ukrepala zoper eno od protestnic. S policije so sporočili, da je skušala ta protestnica udariti policista, med prerivanjem mu je z glave snela čelado, ni upoštevala policijskih ukazov. Toda najbolj zavržne so besede Ličine na vprašanje novinarja Veseliča, zakaj so protestniki napadli novinarje. »Predlagam, če bi bil novinar, imaš brezrokavnik, oznako RTV, se hitro izogneš.«


Iz tega izhaja, da bodo huligani pretepali samo tiste, ki niso novinarji z RTV Slovenija!? Na dodamo še tole: novinarjev na protestih huligani niso napadli zato, ker niso vedeli, da so novinarji, pač pa ravno zato, ker so novinarji. Saj so vendar fotoreporterji nosili fotoaparate in novinarske ekipe kamere. Ličina je torej izrekel eksplicitno napoved, da bodo še naprej pretepali tiste novinarje, ki ne bodo imeli oznak RTV.

In kaj so v zvezi s to škandalozno razlago napadov na novinarje in implicitno napovedjo novih napadov storili v Tedniku? Nič. Tega nista obsodila ne novinar v svojem prispevku, ne voditeljica. Brez kakršnegakoli komentarja. Poudariti velja, da je že v zakonu o RTV Slovenija zapisano, da novinarji ne smejo spodbujati nestrpnosti. Če kdo dvomi, da so jo spodbudili, naj preleti odzive na facebooku o Ličini kot medijski zvezdi. V stilu »bravo care«!

Hkrati so v nasprotju z zakonom (celovitost poročanja) zamolčali podatek, da Ličina ni bil zgolj »protestnik«, pač pa spodbujevalec nasilja. In je pozival na »prave proteste«, ne na brezvezno zvončkljanje. Zamolčali so tudi njegov kriminalni dosje. S svojim ravnanjem je urednica Aščićeva simbolno še enkrat brcnila na tleh ležečega pretepenega fotoreporterja Živulovića.

Ker gre za nezaslišano sramoto in nezakonito početje z vidika zakona o RTV, bomo na odgovorno urednico informativnega programa Manico Janežič Ambrožič naslovili vprašanje, naj sama oceni vse opisano ter ali oziroma kako bo ukrepala zoper Aščičevo. Konec koncev na TVS trdijo, da ne spodbujajo protestov, kaj šele nasilja…

Pri Združenju novinarjev in publicistov so obsodili »promoviranje organizatorjev nasilnih protestov v Ljubljani«, kot je bilo storjeno v oddaji Tednik glede Anisa Ličine. Od odgovorne urednice Ambrožičeve zahtevajo, da se javno opraviči za takšno poročanje in promocijo pobudnika nasilnih protestov, starega znanca policije. Pri Društvu novinarjev Slovenije se glede prispevka v Tedniku niso oglasili.

V prispevek je sicer novinar Veselič vključil tudi mnenje klinične psihologinje Sane Čoderl Dobnik, ki je pojasnila, da omejevanje gibanja in pravic zaradi ukrepov zoper epidemijo pač povzroči pri ljudeh jezo. Ima negativen vpliv na psihično počutje. Občutki jeze in razdražljivost postajajo z daljšim obdobjem omejitev vse večji. Frustracijska toleranca, koliko zdržijo, pa se manjša.

Kaj pomeni to sporočilo psihologinje postavljeno v kontekst spraševanja v Tedniku, »kdo je izzval nasilje na protestih«: če si frustriran zaradi nošenja maske, zaradi tega, ker ne moreš prosto prehajati med občinami, je zaprt tvoj gostinski lokal…, je pač za razumeti, da začneš metati granitne kocke na policiste, pretepati novinarje, uničevati!?