Revija Reporter
Slovenija

Prometna nesreča? Reševalci, zdravniki, policisti in gasilci enotni: »Varujmo življenja, vozimo trezni!«

Promo

21. dec. 2020 6:00

Deli na:

Reševalci, zdravniki, policisti in gasilci enotni: »Varujmo življenja, vozimo trezni!«

Letošnji december je drugačen, kot smo ga vajeni. Javnih zbiranj in množičnih druženj resda ni, a je vseeno mogoče pričakovati, da bo alkohol, žal, tudi letos stalnica tega meseca. Da bi bili praznični dnevi kljub trenutnim razmeram za ljudi karseda prijetni in da nobena družina zaradi neodgovornih udeležencev v prometu ne bi bila zavita v črnino, javnost z osebnimi sporočili naslavljajo tisti, ki so prvi posredovalci na kraju prometne nesreče in neposredno po njej: reševalci, zdravniki, policisti in gasilci.

Agencija za varnost prometa je v decembrski nacionalni preventivni akciji za preprečevanje udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi k sodelovanju povabila Univerzitetna klinična centra v Ljubljani in Mariboru, Zdravstveni dom Maribor  Center za nujno medicinsko pomoč in reševalne prevoze, Policijo, Zavod Reševalni pas in Nacionalni inštitut za javno zdravje. Požrtvovalni reševalci, zdravniki, policisti in gasilci v kratkih osebnih sporočilih slovensko javnost pozivajo k ničelni toleranci do alkohola v prometu.

Denis Vihar, diplomirani zdravstvenik, ZD Maribor: »To je realnost tragedij v prometu zaradi alkohola!«

AVP

Zloraba alkohola je bila glavni vzrok za vsako tretjo smrtno žrtev na slovenskih cestah in za premnoge poškodbe. V 1256 nesrečah, povzročenih od začetka leta do konca novembra pod vplivom alkohola, je umrlo 26 oseb, več kot 550 je bilo poškodovanih. To žal znova dokazuje, da alkohol močno vpliva na kritično presojo za varno udeležbo v prometu in je pomemben dejavnik tveganja za nastanek prometnih nesreč. V prvih enajstih mesecih letos so policisti ugotovili 11.277 kršitev glede alkohola, odrejenih je bilo 1520 strokovnih pregledov za droge.

Anže Albreht, ustanovitelj Zavoda Reševalni pas: »Gasilci in reševalci vidimo preveč poškodb, ki so posledica pijanih voznikov!«

AVP

Od 7. do 31. decembra 2020 bo policija po vsej Sloveniji izvajala poostrene nadzore psihofizičnega stanja voznikov. Preverjali bodo vožnjo pod vplivom alkohola in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. V okviru akcije, ki jo izvajajo Policija, Agencija za varnost prometa in Ministrstvo za zdravje RS, bodo voznikom, ki bodo napihali 0,0, izročili vstopnico za tradicionalni koncert Slovenija piha 0,0. Predvajan bo po spletu, zato si ga bodo vozniki lahko ogledali iz domačega naslanjača. Bodite 0.0 voznik in tako izkazujte spoštovanje do požrtvovalnega dela vseh predanih ljudi, ki vsak dan varujejo zdravje in življenja!

Tomaž Kapus, Policija: »Si že kdaj komu moral povedati, da je v prometni nesreči izgubil koga od bližnjih?«

AVP