Proizvodnja vin v enem letu dosegla 849.800 hektolitrov
16. dec. 2012 8:44 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017


V Sloveniji je proizvodnja vina v tržnem letu 2011/2012 znašala 849.800 hektolitrov. Stopnja samooskrbe v bilanci za vino je dosegla 101,4 odstotka. V opazovanem obdobju pa je prebivalec Slovenije v povprečju popil 39,9 litra vina, je podatke razgrnil državni statistični urad.
Največji delež v skupni proizvodnji vin je v Sloveniji predstavljala proizvodnja belin vin. V tržnem letu 2011/2012 je ta znašal 70 odstotkov vse proizvodnje vina.
Glede na kakovostno razdelitev vin je v opazovanem letu k skupni proizvodnji vina največji delež oz. 67 odstotkov prispevala proizvodnja vin z zaščiteno označbo porekla. Proizvodnja vin z zaščitenim geografskim poreklom pa je v skupni proizvodnji predstavljala 27 odstotkov.
Statistični urad je začasno bilanco za vino za tržno leto 2011/2012 pripravil v skladu z evropsko uredbo. Ta je določila nove kakovostne razrede vina. Vino se po kakovostnih razredih deli na vina z zaščiteno označbo porekla, vina z zaščitenim geografskim poreklom, sortna vina ter ostala vina, so navedli v uradu.
Privoščite si nemoteno branje
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
- preverjen e-naslov
- preverjena tel. številka
- popolni osebni podatki
- prijava na e-novice
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke