Revija Reporter
Slovenija

Proizvodnja vin v enem letu dosegla 849.800 hektolitrov

STA

16. dec. 2012 8:44 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

V Sloveniji je proizvodnja vina v tržnem letu 2011/2012 znašala 849.800 hektolitrov. Stopnja samooskrbe v bilanci za vino je dosegla 101,4 odstotka. V opazovanem obdobju pa je prebivalec Slovenije v povprečju popil 39,9 litra vina, je podatke razgrnil državni statistični urad.

Največji delež v skupni proizvodnji vin je v Sloveniji predstavljala proizvodnja belin vin. V tržnem letu 2011/2012 je ta znašal 70 odstotkov vse proizvodnje vina.

Glede na kakovostno razdelitev vin je v opazovanem letu k skupni proizvodnji vina največji delež oz. 67 odstotkov prispevala proizvodnja vin z zaščiteno označbo porekla. Proizvodnja vin z zaščitenim geografskim poreklom pa je v skupni proizvodnji predstavljala 27 odstotkov.

Statistični urad je začasno bilanco za vino za tržno leto 2011/2012 pripravil v skladu z evropsko uredbo. Ta je določila nove kakovostne razrede vina. Vino se po kakovostnih razredih deli na vina z zaščiteno označbo porekla, vina z zaščitenim geografskim poreklom, sortna vina ter ostala vina, so navedli v uradu.