nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pro Plus: Urad za varstvo konkurence naj raje preiskuje RTVS

Deli na:
Pro Plus: Urad za varstvo konkurence naj raje preiskuje RTVS

Foto: Primož Lavre

V družbi Pro Plus menijo, da bi moral Urad za varstvo konkurence izdati sklep o uvedbi preiskave zoper Radiotelevizijo Slovenija (RTVS). Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je z ugotovitvami računskega sodišča, ki je RTVS izreklo negativno mnenje, nesporno izkazana verjetnost zlorabe prevladujočega položaja RTVS na oglaševalskem trgu.

V Pro Plusu so v sporočilu za javnost zapisali, da so v preteklosti že večkrat opozorili na nezakonitosti pri poslovanju RTVS, ki se nanašajo na trženje oglaševalskega časa. Tudi Urad za varstvo konkurence je že leta 2001 s pravnomočno odločbo ugotovil, da ima RTVS zaradi načina financiranja prevladujoč položaj na trgu prodaje oglaševalskega časa, zlorabe pa takrat ni uspel dokazati, so zapisali.

Računsko sodišče je po reviziji pravilnosti dela poslovanja RTVS leta 2009 in 2010 javnemu zavodu izreklo negativno mnenje, nepravilnosti pa so med drugim našli tudi pri trženju oglaševalskega časa.

"Ugotovitve računskega sodišča kažejo, da je javni zavod samo v letih 2009 in 2010 pod vodstvom direktorja Antona Guzeja in mimo odobritev nadzornega sveta oglaševalcem ponujal povprečne popuste med 80 in 90 odstotkov cene po ceniku, prav tako pa jim je zagotovil brezplačne objave oglasov, vse v skupni vrednosti preko 25 milijonov evrov," so zapisali v Pro Plusu.



Nezakonito ponujani popusti RTVS oglaševalcem so nominalno znašali celo več od celotnih letnih oglaševalskih prihodkov javnega zavoda, so zapisali v Pro Plusu in dodali, da kljub temu prihodki iz oglaševanja predstavljajo le okoli 14 odstotkov vseh prihodkov RTVS.

Kot menijo v Pro Plusu, je jasno, da RTVS lahko take popuste dosega le z zlorabo prevladujočega položaja na oglaševalskem trgu, saj oglaševalcem oglasni čas prodaja pod stroškovno ceno, razliko pa pokriva s prihodki od rtv-prispevka. Dodali so, da je skrajni čas, da urad za varstvo konkurence postopek proti Pro Plusu ustavi. Družbo sta uradu prijavili zdaj že nekdanja televizijska hiša TV3 in Televizija Slovenija, ki sta Pro Plusu očitali, da zlorablja svoj domnevno prevladujoč položaj na trgu televizijskega oglaševanja.

Nekdanji generalni direktor RTVS Anton Guzej je za STA povedal, z ugotovitvami računskega sodišča in mnenjem Pro Plusa ni seznanjen, zato zadev ni želel komentirati.