skala, jesenice na dolenjskem Svet24.si

Foto: Družini na brežiškem večerni mir skalila...

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

simundza Ekipa

Bodo Turki odpustili Šimundžo? Trma, ki bi ...

Slovenija

Kandidaturi Marte Kos podpora odbora DZ: 9 glasov za, 5 proti

Deli na:
Kandidaturi Marte Kos podpora odbora DZ: 9 glasov za, 5 proti

Marta Kos v državnem zboru - Foto: Primož Lavre

Odbor DZ za evropske zadeve je nocoj z devetimi glasovi proti petim podprl kandidaturo Marte Kos za evropsko komisarko iz Slovenije. Mnenje odbora sicer za vlado ni zavezujoče, bo pa ta sedaj lahko ime kandidata posredovala v Bruselj.

Nekdanja veleposlanica je danes med predstavitvijo poudarila, da je resor širitve eden pomembnejših tako za Slovenijo kot EU. Prepričana je, da je to področje, na katerem bodo še najbolj do izraza prišle njene kompetence.

Ob tem je izpostavila prednosti Slovenije, ki je po njenih besedah uspešen primer širitve unije, ki se ga lahko prenese tudi na druge države Zahodnega Balkana. Slovenija tako kot EU lahko napreduje, če bodo tudi sosede rasle in izboljševale svoje družbe, je dodala.

Ob tem nasprotuje, da bi se države kandidate pridružile EU v paketu, saj je prepričana, da mora članstvo temeljiti na podlagi izpolnjevanja meril.


Člani odbora so med razpravo večinsko podprli kandidatko in izpostavljali, kako pomemben portfelj je širitev. Poslanka Svobode Lucija Tacer je med drugim ocenila, da so izkušnje Kos iz tujine prednost in ne slabost.

Do kandidature pa so bili med drugim kritični v SDS, pri čemer je poslanec Žan Mahnič med drugim izpostavil pomanjkanje političnih izkušenj. Podobno je ocenil že vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj pred začetkom seje in dodal, da ne more računati na njihovo podporo.

Odbor bo mnenje po besedah njegovega predsednika Franca Breznika (SDS) nemudoma posredoval vladi, ki bo tako lahko še uradno potrdila kandidaturo Kos in jo posredovala predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen. Po neuradnih informacijah bo to storila na četrtkovi redni seji.

Preden bo lahko zasedla položaj, pa bo morala Kos prestati še zaslišanje v pristojnem odboru Evropskega parlamenta, kjer bo potrebovala najmanj dvotretjinsko podporo. Po zaslišanju vseh komisarskih kandidatov bo moral Evropski parlament celotno komisijo potrditi še na plenarnem zasedanju.