konj, otrok, turizem Svet24.si

Število konj v desetih letih upadlo za petino, ...

cg_prvi_razred_1 Svet24.si

Je otrok pri šestih letih že dovolj zrel za ...

Screenshot 2023-03-26 at 22.26.53 Necenzurirano

Lepo je biti ortoped: če obupate v čakalni ...

joze mozina sr Reporter.si

Jože Možina angažiral sina Blaža za snemanje ...

Victor Sanchez Primož Roglič Ekipa

Poziv trenerja Olimpije: Mi lahko kdo organizira ...

daria-lorenci-flatz, jadranka, kumovi Njena.si

'Jadranka' iz Botrov: Najraje bi se zabila v zid!

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Slovenija

Breznik vladi: Ne tako hitro, odbor DZ se bo o Marti Kos najverjetneje izjasnil v petek

Deli na:
Breznik vladi: Ne tako hitro, odbor DZ se bo o Marti Kos najverjetneje izjasnil v petek

Franc Breznik, predsednik odbora DZ za evropske zadeve - Foto: Sašo Švigelj

Odbor DZ za evropske zadeve bo mnenje glede predlagane kandidatke vlade za evropsko komisarko Marte Kos najverjetneje podal v petek, je danes dejal poslanec SDS in predsednik odbora Franc Breznik. Ob tem je izpostavil, da je DZ avtonomen organ, ki deluje neodvisno od želja vlade ali predsednice Evropske komisije.

Vlada je danes soglasno potrdila nominacijo Marte Kos za kandidatko Slovenije za evropsko komisarko, mnenje o kandidatki, ki za vlado ni zavezujoče, pa bo podal še odbor DZ za evropske zadeve. Nato bo vlada na dopisni seji kandidaturo še uradno potrdila in posredovala v Bruselj.

Podpredsednik vlade Matej Arčon je danes dejal, da pričakuje pozitivno mnenje vseh članov odbora, in da bi bil odbor sklican "danes ali jutri, da bi časovno lovili predstavitev kandidatke skupaj z resorjem v sredo".

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen naj bi namreč že v sredo vodstvu Evropskega parlamenta predstavila sestavo svoje nove komisarske ekipe. Po besedah Arčona je sicer še čas, da Slovenija pošlje ime v Bruselj tudi po sredi.

Kaže, da se bo to tudi zgodilo, saj je predsednik odbora za evropske zadeve Breznik danes dejal, da bo zasedanje najverjetneje kot običajno sklical za petek. Dodal je, da je DZ avtonomen organ, ki deluje neodvisno od želja vlade ali predsednice Evropske komisije.

Izpostavil je tudi, da želi od vlade dobiti več informacij glede zamenjave kandidata v zadnjem trenutku, potem ko je minuli petek od kandidature za evropskega komisarja odstopil nekdanji predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Menil je še, da bi novi kandidatki Marti Kos verjetno koristilo nekaj dodatnega časa za priprave.