UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

pogacar Ekipa24.si

Bo Tadej Pogačar tekmoval na olimpijskih igrah? ...

Tadej Pogačar, Urška Žigart Njena.si

Zaradi te poteze Tadeja Pogačarja se sprašujejo,...

tadej pogacar tour pm Ekipa24.si

Premalo? Ravno prav? Koliko je na Touru zaslužil ...

Slovenija

Prijeta dva osumljenca za rop SKB, eden naj bi bil varnostnik v banki

Deli na:

Policisti so po skoraj šestih letih in pol od ropa banke SKB danes prijeli dva osumljenca. Kriminalisti s preiskavo še nadaljujejo, sumijo, da je v celotno zgodbo vpletenih še več ljudi. Več podrobnosti bo policija predstavila v ponedeljek, osumljenca pa pred tem čaka zaslišanje pred preiskovalnim sodnikom.

Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Marjan Fank je danes pojasnil le, da je bila preiskava izredno zahtevna, potekala pa je tako v Sloveniji kot v tujini, in sicer neprekinjeno od samega ropa leta 2005. Že takrat so bili o dogodku obveščeni tudi Interpol in Evropol ter varnostni organi nekaterih sosednjih držav.

Po Fankovih besedah pa so sedaj ocenili, da je zbranih že dovolj dokazov za odvzem prostosti obema osumljencema, hkrati pa menijo, da je v rop vpletenih še več ljudi, zato s preiskavo nadaljujejo.

Osumljenca bodo pred preiskovalnega sodnika predvidoma privedli konec tedna oziroma v roku 48 ur po aretaciji. Policija bo več podrobnosti predstavila na novinarski konferenci v ponedeljek, spletna stran Slovenskih novic pa poroča, da naj bi bil eden od aretiranih po njihovih neuradnih informacijah varnostnik v banki SKB.

Rop se je zgodil v noči na 1. november 2005, roparji pa so vlomili v 420 sefov. Policisti so takrat ugotovili, da so banko oropali najmanj trije ljudje. Roparji so v banko, oboroženi z dolgocevnim avtomatskim orožjem, prišli 31. oktobra okoli 23. ure zvečer, onesposobili varnostnika in v sefe vlamljali s pomočjo različnih orodij do šeste ure zjutraj, nato pa pobegnili z dvema voziloma.Kot so po ropu pojasnili policisti, ki so med preiskavo pridobili več posnetkov z različnih videonadzornih sistemov, se je v sefe v določeni meri vlamljalo naključno, v določeni pa selektivno. V banki so po ropu zavračali ugibanja, da je bila banka neustrezno zavarovana. So pa napovedali, da bodo poravnali vso škodo, ki jo bodo oškodovanci dokazali.

In kot so danes na SKB pojasnili za STA, je banka "svojo dejavno vlogo pri razreševanju škode, ki so jo utrpeli njeni komitenti v času ropa, pretežno zaključila že v letu 2007". Do današnjega dne so, kot so navedli, zaključili 99 odstotkov primerov. Same policijske akcije sicer niso komentirali, so pa dodali, da so veseli novice o uspešnem zaključku preiskave.

Nekdanji direktor policije Marko Pogorevc je v času po ropu ocenil, da preprostost ropa v SKB banki kaže, da so ga izpeljali ljudje, ki so zelo dobro poznali razmere, bodisi da so kdaj delali v banki, morda so jo kdaj celo varovali ali pa so bili v povezavi s temi ljudmi. Po njegovi oceni tudi s tehničnim varovanjem nekaj ni bilo v redu.

Objekta pa nihče ni varoval od zunaj; ko ni zunanjega nadzora nad izvajanjem varovanja, se je že zgodilo, da so pri ropih sodelovali celo varnostniki sami, je takrat še opozoril Pogorevc.