mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka-na-prvi-pogled, večer, marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prihod srbske turbofolk televizije

Deli na:

Srbska televizija Pink je dobila slovensko različico, ki so jo prejšnji teden »splavili« s koncertom na Prešernovem trgu v Ljubljani. Začetek oddajanja slovenskega Pinka je bil manjše presenečenje – po daljšem nedelovanju se je zdelo, da je začel oddajati kar čez noč s programom, ki je kljub drugačnim napovedim skoraj kopija srbskega.

Srbska televizija Pink je dobila slovensko različico, ki so jo prejšnji teden »splavili« s koncertom na Prešernovem trgu v Ljubljani. Začetek oddajanja slovenskega Pinka je bil manjše presenečenje – po daljšem nedelovanju se je zdelo, da je začel oddajati kar čez noč s programom, ki je kljub drugačnim napovedim skoraj kopija srbskega.

Z manj turbofolka, seveda, vseeno pa Pink TV upa, da se bodo Zvezde granda, njihova paradna glasbena oddaja v Srbiji in na tujem, prijela tudi v slovenski različici s slovenskimi (in nekaj tujimi) glasbeniki. Lastnik Pinka Željko Mitrović pravi, da so program pripravljali v tajnosti, za začetek pa se javno sprl z Juretom Zorčičem, prvim direktorjem njegove slovenske družbe Pink SI, d. o. o.

Mitrović je eden najbolj razvpitih srbskih medijskih baronov, ki je v devetdesetih letih imel zelo dobre odnose z Miloševićem in njegovo ženo Miro Marković. Njegova televizija se je med najbolj gledane na nekdanjem jugoslovanskem območju povzpela na krilih turbofolka. Zaradi neusmiljene promocije te glasbe, ki je hkrati tudi izredno priljubljena, mnogi Srbi ne prenesejo Mitrovića, še bolj se jim je zameril z uspehom srbske različice resničnostnega šova Kmetija.

Ob predstavitvi Pink SI je podjetno napovedal, da bo v prvem letu v slovenski Pink vložil 20 milijonov evrov in da želi iz programa narediti enega od dveh najbolj gledanih v Sloveniji. Skromnejša je bila Mitrovićeva obljuba o donaciji 30.000 evrov ljubljanskim vrtcem, prizadetim v poplavah – za koncert na Prešernovem trgu naj bi dal kar 300.000 evrov. In to kljub velikim finančnim težavam, ki jih ima Pink v Srbiji in po neuspešnem poskusu prodora na Hrvaško. Pink ima danes lokalne podružnice še v Bosni in Hercegovini in Črni gori, poslovnež pa pravi, da se načrtom na Hrvaškem še ni popolnoma odpovedal. Mitroviću smo poslali nekaj vprašanj in ga tudi zaprosili za intervju, a mu, sodeč po pisnih odgovorih, zelo zmanjkuje časa.

 

Pogovor z Željkom Mitrovićem, lastnikom Pinka

Kdo sploh je Željko Mitrović, kako je ustanovil in zgradil imperij Pink?

Tudi jaz se to sprašujem.

Kaj ste počeli v Jugoslovanski levici Mire Marković?

Nič.

Označujete se za pragmatika – ste zavezništvo s politiko sklepali zaradi posla?

Ne.

V času Natovega napada na Jugoslavijo vam je bil prepovedan vstop v EU.  Pinku so Američani v 90. letih očitali, da je bil propagandni program Miloševićevega režima.

Neumnost.

Slovenska različica Pinka se je napovedovala že nekaj časa, nato dolgo ni bilo nič, v zadnjem mesecu pa mrzlična aktivnost. Zakaj?

Da.

Koliko bo slovenski program podoben srbskemu?

Niti malo.

Ali se zavedate stigme, ki jo ima turbofolk pri velikem delu slovenskega občinstva, ki hkrati program televizije Pink povezuje prav s to glasbo in kulturo?

Vem.

Srbske Zvezde granda so osrednja oddaja za uveljavljanje turbofolka.  Kakšna bo slovenska različica oddaje? Kje boste snemali?

Na različnih prizoriščih. Je že posneta.

Obljubljate filme in serije, a mnoge od teh imajo že zakupljene slovenske televizije. Lahko navedete konkretne primere, kaj boste ponudili?

Presenečenje.

Uspelo vam je v Srbiji, v Črni gori in Bosni, ne pa na Hrvaškem. Je v slovenskem medijskem prostoru možnost za še eno veliko televizijo? Ali bo morala na račun Pinka ena od sedanjih konkurent umreti?

Umreti.

Želite biti ena od dveh največjih televizij. V kolikšnem času pričakujete, da vam bo to uspelo?

V kratkem času.

Napovedujete vložek 20 milijonov evrov v prvem letu. Če po letu dni ne bo pričakovanih rezultatov, bodo sledili novi milijoni ali zaprtje pipe?

Podaljšali bomo pipo.

Se zavedate, da je oglaševalski del v Sloveniji že vnaprej porazdeljen in da ima Pro Plus (POP TV, Kanal A, POP Brio) zagotovljen levji delež?

Tega se zavedam.

Jure Zorčič vam očita, da ga niste plačevali, on pa vam je utrl pot v Slovenijo.

Hvala mu.