sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Priče: Obnova hiše Dimičeve se je plačevala z denarjem za gradnjo Celovških dvorov

Deli na:
Priče: Obnova hiše Dimičeve se je plačevala z denarjem za gradnjo Celovških dvorov

Foto: Bobo

Več prič je v današnjem nadaljevanju sojenja potrdilo, da se je pri obnovi hiše nekdanje vodje kabineta takratnega premierja Boruta Pahorja Simone Dimic stroške pisalo kar na stroškovnik Celovških dvorov, ki so jih takrat gradili v ljubljanski Šiški. Tako so zapovedali nadrejeni, so zatrjevale priče.

Nekatere priče, gre za nekdanje zaposlene v Vegradu, so danes tudi potrdile, da delavci pri obnovi hiše Dimičeve v Murglah niso smeli nositi Vegradovih delovnih oblek, prav tako so jim prepovedali, da se na gradbišče pripeljejo v vozilih z Vegradovimi napisi.

Eden od danes zaslišanih je pojasnil tudi, da na gradbišču ni bilo Vegradovih oznak. Ali je kaj podobnega v svoji 13-letni karieri na Vegradu že doživela, se priča ni spomnila.

Njegov nadrejeni Aleš Urbančič pa je trdil, da je ekipa, zadolžena za potek gradnje Celovških dvorov, imela gradbišča tudi drugod po Ljubljani. A tudi on je potrdil, da se je stroške za obnovo prištelo k stroškom gradnje stanovanjske soseske v Šiški in da torej lastniku hiše v Murglah niso izdali računa.

Da je bilo tako naročilo nadrejenih, je zatrdila še tretja danes zaslišana priča, prav tako nekdanji zaposleni v Vegradu. Že v preiskavi je priča izpovedala, da na tak način ni želela delati in da je to tudi rekel vodji gradbišča Celovški dvori Branko Poberžnik. Ta naj bi mu odvrnil, da je to "navodilo z vrha in če se tega ne bo naredilo, bodo letele glave". Priča se teh besed danes ni spomnila, a tudi ni izključila možnosti, da jih je dejansko slišala.

Obtožene med drugim bremeni tudi elektronska pošta, ki ga je arhitektka, zadolžena za notranjo ureditev hiše, oziroma njej podrejena študentka poslala na Vegrad. Poleg projektantov je bila med naslovniki tudi tedanja predsednica uprave Vegrada Hilda Tovšak. Arhitektka, danes že v pokoju, zatrjuje, da je bila to napaka.

Tovšakovo je namreč nekaj let pred obnovo hiše v Murglah spoznala na letalu za Beograd, ko sta si izmenjali vizitke, kontakt pa da je arhitektka nato vnesla v svoj računalnik. Zato domneva, da je ob pošiljanju elektronske pošte projektantom Vegrada po pomoti med prejemniki znašla tudi Tovšakova.

Arhitektka sicer zatrjuje, da je Vegrad opravil le 30 odstotkov obnove, ostalo pa ostali izvajalci, ki jih je partner Dimičeve Roman Horvat najel, ko Vegrad stvari ni opravil, kot bi moral.

Za danes tretjega obtoženega, nekoč pa desno roko Tovšakove, Mateja Košiča, ki se je podpisoval pod projekte, arhitektka meni, da je to počel le, ker je imel strokovni izpit, medtem ko ga tisti, ki so dejansko delali na projektu, niso imeli.

Obtožnica Tovšakovo in Košiča bremeni zlorabe položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, Horvat pa napeljevanja h kaznivemu dejanju. Pri tem naj bi Tovšakova in Košič Horvatu omogočila tudi protipravno premoženjsko korist v višini 96.000 evrov.

Sojenje se z zaslišanjem prič nadaljuje v sredo.