sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Priča na ponovljenem sojenju Lahu: Uslužbenka se je zjokala, ker se je bala Laha

Deli na:
Priča na ponovljenem sojenju Lahu: Uslužbenka se je zjokala, ker se je bala Laha

Foto: Bobo

Na Okrajnem sodišču v Ljubljani se je z zaslišanjem prič danes nadaljevala glavna obravnava v ponovnem sojenju Damjanu Lahu v primeru najema stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Danes se je pred sodnico zvrstilo nekaj prič, ki so vztrajale pri svojih izpovedbah iz prvega sojenja.

Lah namreč na prejšnjem naroku ni podal soglasja, da se zaslišanja prič iz prvega sojenja preberejo, zato bodo vse priče iz prvega sojenja znova zaslišali.

Tako je znova pričal nekdanji pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Pavel Jamnik, ki je na prejšnjem sojenju ocenil, da posel pri najemu stavbe za potrebe NPU ni bil zakonit. Tudi danes je izrazil prepričanje, da so pogajanja z Ram Investom o ceni najema stavbe potekal zgolj zato, da se zadosti formalnostim.

Jamnik je danes tudi pojasnjeval, zakaj je imel občutek, da je vse postopke glede najema stavbe za NPU koordiniral Lah. Kot je dejal, je uslužbenka urada za logistiko Alenka Lamovec Alič, ki je sodelovala v delovni skupini, od Laha ves čas dobivala navodila in k njemu hodila na sestanke. Poleg tega pa je Lah "po hierarhiji tisti, ki je zadeve peljal". Ponovil je tudi, da je bila Lamovec Aličeva zaradi dogajanja okoli najema stavbe tako razburjena, da se je nekoč v njegovi pisarni zjokala in da se je Laha bala.

Pred sodnico je stopila tudi Lamovec Aličeva, ki pa se večine dogodkov iz tistega časa ni spomnila, je pa priznala, da je čutila določen pritisk. Na vprašanje sodnice, ali se je Laha bala, je odgovorila, da je to "premočna" beseda, a svojih občutkov ni znala razložiti.

Pri svojem pričanju iz prvega sojenja je vztrajal tudi nekdanji direktor urada za logistiko Bojan Bučinel, ki je med postopkom dobil občutek, da je bila cena za najem vnaprej dogovorjena, čeprav so se pogajali. Je pa danes na vprašanje Lahovega odvetnika, ali je Lah v postopku priprave analize ponudb za najem stavbe dejal, da morajo izbrati Ram Invest, odgovoril, da ne.

Bučinel sicer v predkazenskem postopku kriminalistom ni želel odgovoriti na vprašanje, ali je čutil pritiske s strani Laha ali tedanje notranje ministrice Katarine Kresal. Na vprašanje sodnice, zakaj ni želel odgovoriti, pa je danes pojasnil, da je službo nastopil pod drugim ministrom, zato bi se lahko zgodila njegova zamenjava.

Nekdanji generalni sekretar na notranjem ministrstvu Lah se je na zatožni klopi znašel zaradi domnevne zlorabe položaja pri najemu stavbe za NPU na Dimičevi cesti v Ljubljani.

Junija lani ga je prvostopenjsko sodišče opralo obtožb, vendar je višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje.