Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pri Pahorju o rodnosti Slovencev in migracijah

Deli na:
Pri Pahorju o rodnosti Slovencev in migracijah

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Predsednik republike Borut Pahor bo danes priredil posvet o demografski politiki, na katerem se bodo zaradi kompleksnosti demografskih problemov osredotočili na vidika rodnosti in priseljevanja. Predsednik Pahor je poleg uglednih strokovnjakov in predstavnikov vlade na posvet prvič povabil tudi predstavnike parlamentarnih strank.

Pahor je v pismu predsednikom strank zapisal, da bo mogoče po koncu posveta lažje oceniti, ali naj s prakso vabljenja predstavnikov političnih strank na posvete nadaljuje, so navedli v njegovem uradu.

Za posvet se je sicer odločil zaradi pozivov strokovne in zainteresirane javnosti, naj državna politika nameni ustrezno pozornost zaskrbljujoči demografski sliki. O starajoči se družbi so razpravljali že na konferenci Slovenija 2030, ki jo je pripravil maja 2017.

Delež starejših od 65 let bo po projekcijah že sredi tega stoletja predstavljal tretjino prebivalstva. Zmanjševanje števila prebivalstva v starosti od 20 do 64 let bi tako lahko ob nespremenjenih politikah trga dela in upokojitvenih pogojih po opozorilu Urada za makroekonomske analize in razvoj v prihodnjih desetih letih postalo omejitveni dejavnik za rast in razvoj gospodarstva.