severina Svet24.si

VIDEO: Severina objavila ta posnetek in do srca ...

profimedia-0106600992 (1) Dobra karma

Vaš rojstni datum ima močan vpliv celo na vaše ...

Hengsberg, kmetija, avstrijski gasilci Svet24.si

FOTO: Upokojenec želel na vrtu pokopati mačko, a...

orehovlje, uhajanje plina Svet24.si

FOTO: V Orehovljah delovni stroj poškodoval ...

internal-clock-795726_1280 Dobra karma

Usodna datuma 12. in 26. 12.: osvoboditev ženskih...

jernej šugman Njena.si

Minili sta dve leti od smrti Jerneja Šugmana

tanja-balabanić, jan-klobasa Njena.si

Tanja Balabanić zaslužila na račun nestrpnežev

Slovenija

Drava bo še naraščala, še vedno velja opozorilo za nevarnost poplav

Deli na:
Drava bo še naraščala, še vedno velja opozorilo za nevarnost poplav

Pretok Drave se bo še povečeval. - Foto: Novice Svet24

Narasla Drava poplavlja na več mestih ob strugi, njen pretok pa bo v sredo in v prihodnjih dneh še vedno velik, opozarja Agencija RS za okolje (Arso). Tako je še vedno v veljavi opozorilo za nevarnost poplav v več občinah ob strugi na Mariborskem in Ptujskem ter v Dravogradu, a večjih težav za zdaj ni. Tudi vodnatost ostalih rek je večinoma velika.

Pretok Drave na meji z Avstrijo je po podatkih Arsa okoli 9. ure znašal 1100 kubičnih metrov na sekundo in je ustaljen, največji pa je v spodnjem toku, kjer je bil skupaj v strugi in kanalu hidroelektrarne (HE) Formin okoli 1600 kubičnih metrov na sekundo.

Pretok Drave bo v sredo in v prihodnjih dneh še vedno velik, v zgornjem toku bo podoben današnjemu, v spodnjem toku pa se bo nekoliko zmanjšal. Predviden dotok iz Avstrije za prihodnje dni je 1100 kubičnih metrov na sekundo, navaja Arso, ki je za območje struge spodnjega toka Drave za danes izdal oranžno opozorilo, medtem ko je za območje zgornje struge Drave izdano rumeno opozorilo, ki opozarja na možnost razlivanja reke.

Zaradi nevarnosti poplav so se v ponedeljek na najbolj ogroženih območjih oglasile sirene. Najprej so jih sprožili ob 5. uri v občinah Maribor, Duplek in Starše, ob 6. uri v občinah Ptuj, Markovci, Cirkulane, Videm, Zavrč, Hajdina, Gorišnica, Ormož in Središče ob Dravi ter nekaj pred 9. uro še na območju občine Dravograd. Na vseh teh območjih opozorilo za nevarnost ostaja v veljavi, ko bodo razmere to dopuščale, pa bodo konec nevarnosti pristojni ponovno sporočili s sproženimi sirenami.Kot je za STA danes povedal vodja ptujske izpostave uprave za zaščito in reševanje Drago Murko, bo opozorilo za nevarnost v veljavi predvidoma do četrtka. Razmere redno spremljajo, po trenutnih podatkih je zaradi poplavljenega cestišča še vedno zaprta glavna cesta Ptuj-Zavrč med Stojnci in Borlom. Obvoz je preko prehoda Središče ob Dravi. V Stojncih je poplavljeno tudi igrišče.

Po podatkih DEM se pretok Drave trenutno znižuje. Ob 10. uri je tako pri HE Dravograd znašal 870 kubičnih metrov na sekundo, pri HE Vuzenica 978, največji pa je bil pri HE Formin, in sicer 1348 kubičnih metrov na sekundo.

Sicer pa se znotraj protipoplavnih nasipov razliva tudi reka Mura, ki počasi še narašča. Ljubljanica se razlivala na Ljubljanskem barju in počasi upada, povečujejo se ojezerjene površine kraških polj, opozarjajo hidrologi. Ostale reke po Sloveniji imajo veliko vodnatost, le v Pomurju je vodnatost srednja. Danes čez dan bodo po napovedih še nekoliko narasli posamezni vodotoki na zahodu države, v sredo pa se bo nekoliko povečala vodnatost vodotokov v vzhodni polovici države.

loading...
Loading...