oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Preko trnja do zvezd: od partizana preko generalmajorja do Slovenskih železnic

Deli na:
Preko trnja do zvezd: od partizana preko generalmajorja do Slovenskih železnic

Foto: Bobo

Miha Butara, oče pomočnika generalnega direktorja SŽ, je upokojeni polkovnik, ki je vojaško kariero začel že v nekdanji Jugoslaviji.

Miha Butara je pomočnik generalnega direktorja Slovenskih železnic (SŽ). Je tudi član SD in vplivni kadrovik stranke, ki je naslednica komunistične partije. Do zdaj je služboval v Oxylusu, družbi Medioo, Planetu 9 in TSmedii. Glede slednje zaposlitve, kjer je bil svetovalec direktorja TS Medie (firme v lasti Telekoma Slovenije), so Finance poročale, da naj bi bil z Dušanom Mesom, sedanjim direktorjem SŽ, vpleten v preplačilo velikih zaslonov, ki jih je v Ljubljani postavljal Telekom oziroma TS Media, dobavljal pa Ledtech. Direktor slednjega je Goran Bacetič, pri katerem je Mes do leta 2007 vodil projekt vzpostavitve in trženja LED-zaslonov in za to prejemal plačo. Vsi vpleteni so za finančni časnik očitke zanikali, Butara pa je odšel na železnice k prijatelju Mesu.

Miha Butara ima vojaški pedigre, vsem Butaram pa je (bilo) ime Miha. Najstarejši, njegov ded, je bil partizan in komunist Miha Butara s partizanskim imenom Aleks. Po vojni je postal generalmajor tedanje jugoslovanske armade, od 1978 je bil sekretar sekretariata Socialistične republike Slovenije za ljudsko obrambo. Umrl je leta 2016.

Njegov oče Miha Butara je kariero začel kot hišnik v vojaški gimnaziji Franca Rozmana Staneta, leta 1979 se je zaposlil v stalni sestavi Mestnega štaba TO Ljubljane, kjer je bil med drugim tudi načelnik obveščevalne službe. Med vojno za Slovenijo je poveljeval TO ljubljanske pokrajine in se »izkazal«, da ni napadel vojašnic sovražnika osamosvojitve Slovenije. Napredoval je do čina polkovnika (1993). Kasneje se je pridružil Solidarnosti Jožeta Pirjevca, pogosto je govornik na partizanskih proslavah.