martin sagner Svet24.si

Vinko Šimek je žalosten: umrl je Dudek

polna luna Dobra karma

Obrestovalo se vam bo, če na polno luno delate ...

alec baldwin, hilaria baldwin Svet24.si

Zvezdnikova žena doživela še drugi spontani splav

minimalna plača, delavec, denar Svet24.si

Kmalu bodo plače višje, a tudi računi

Vili Resnik-iskreno Nova Dobra karma

"Kaj sem preživljal kot otrok v reji, si ljudje ...

sandra Njena.si

Doma ima sanjskega moškega, a odhaja v šov ...

JAN IN TILEN KLOBASA Njena.si

Kdo se je znesel nad mamo dvojčkov Klobasa?!

Slovenija

Preiskovalna komisija DZ v zadevi Kangler začenja z delom; v njej so le poslanci SDS, NSi in SNS

Deli na:
Preiskovalna komisija DZ v zadevi Kangler začenja z delom; v njej so le poslanci SDS, NSi in SNS

Franc Kangler - Foto: Primož Lavre

Na prvi, konstitutivni seji se bo danes sestala parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in se dogovorila o svojem delu. V komisiji, ki jo bo vodil poslanec SDS Žan Mahnič, bodo sicer sodelovale le tri opozicijske stranke, saj v koaliciji in Levici svojih članov vanjo niso predlagali.

Preiskovalno komisijo, ki bi ugotavljala politično odgovornost vpletenih v kazenski pregon nekdanjega mariborskega župana, zdaj državnega svetnika Franca Kanglerja, in domnevne zlorabe pri njegovem pregonu, je zahteval državni svet na podlagi več kot 20 kazenskih postopkov zoper Kanglerja, ki so se vsi končali v njegovo korist.

Zahtevo so pospremile kritike, da bi DZ s takšno preiskavo kršil ustavno načelo delitve oblasti. Vrhovno državno tožilstvo se je po presojo obrnilo tudi na ustavno sodišče. Kljub tem pomislekom DZ ni imel vzvodov, da preiskave ne bi odredil in je to storil na julijski seji. Se je pa zapletlo v naslednjem koraku, pri imenovanju njenih članov.

Mandatno-volilna komisije DZ je namreč sprva sklenila, da bodo z imenovanjem članov preiskovalne komisije v zadevi Kangler počakali na odločitev ustavnega sodišča. A je bilo iz opozicije slišati opozorila, da bi DZ s tem kršil poslovniška določila. Mandatno-volilna komisija in zatem na septembrski seji tudi DZ pa sta nato potrdila sestavo komisije. V njej bo SDS imela tri člane, NSi in SNS pa po enega.

loading...
Loading...