Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predsednik revizijske komisije s pomisleki glede predlaganih sprememb v postopkih pravnega varstva

Deli na:
Predsednik revizijske komisije s pomisleki glede predlaganih sprememb v postopkih pravnega varstva

Državna revizijska komisija - Foto: STA

Predsednik Državne revizijske komisije Samo Červek pozdravlja namero vlade za spremembo zakonodaje na področju pravnega varstva v postopkih javnega naročanja. Vendar pa ima pri tem nekaj zadržkov, med drugim glede sodnega varstva na upravnih sodiščih, vzpostavitvi nujnih ustnih obravnav in prioritetni obravnavi velikih naročil, je dejal za STA.

Červek je pred začetkom današnjega srečanja evropske mreže prvostopnih organov za revizijo postopkov oddaje javnih naročil spregovoril tudi o vladnem predlogu novele zakona, s katero želijo zagotoviti učinkovito pravno varstvo zoper kršitve v postopkih javnega naročanja pri večjih infrastrukturnih projektih.

"Filozofija, način in politična volja so po več kot desetletju končno prave, nekatere stvari se premikajo naprej," je dejal Červek, ki pa ima nekaj zadržkov, na katere je opozoril tudi vlado in ministrstvo za javno upravo v postopku priprave predloga novele.

Predlog novele med drugim uvaja sodno varstvo na drugi stopnji, in sicer na upravnem sodišču, s čimer se predsednik revizijske komisije ne strinja. Dejal je, da si je že v prvem mandatu vodenja komisije pred več kot desetletjem prizadeval za vzpostavitev sodnega varstva, vendar bi to moralo potekati na vrhovnem sodišču, ki bi s svojimi odločbami lahko tudi vzpostavilo sodno prakso.

Vlada želi s predlogom novele uvesti nujne ustne obravnave v presoji, če bi to želela vlagatelj ali naročnik. "To bi le podaljšalo postopke brez neke dodane vrednosti," je ocenil Červek.


Prav tako se ne strinja s prioritetno obravnavo naročil, ki so večja od 10 milijonov evrov. "To se nam zdi nesmiselno, saj večina večjih javnih naročil večino časa preživi pri naročnikih. Na komisiji gredo te stvari hitro mimo in za to ni potrebe. S tem bi tudi drugi zahtevki čakali," je dejal. Kljub manjši vrednosti gre namreč za pomembna javna naročil - za material v bolnišnicah ali prevoze šolskih otrok, ki bi na ta račun stali. "Pri velikih infrastrukturnih projektih 14 dni ničesar ne spremeni, v nekaterih pa je to veliko časa," je ocenil.

Červek podpira predlog, da bi člane revizijske komisije imenovali prek sodnega sveta, saj meni, da gre na tem področju za velik napredek. Težave pa ima z nekaterimi določbami pri razrešitvah, saj meni, da te niso v skladu z evropskimi uredbami.

Predsednik revizijske komisije se sicer danes na Bledu udeležuje srečanja predstavnikov evropske mreže prvostopnih organov za revizijo postopkov oddaje javnih naročil. Po njegovih besedah gre za sestanek ekspertne skupine, ki ga podpirata Evropska komisija in Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), v vlogi opazovalcev pa sodelujejo tudi države iz nekdanje Jugoslavije.

Na srečanju bodo med drugim govorili o različnih postopkih pravnega varstva v postopkih javnega naročanja in oblikovanju kazalnikov učinkovitosti teh postopkov. "Ekspertna skupina je namreč posvetovalno telo Evropske komisije in tukaj najlažje dobimo odzive iz prakse," je dejal Červek. Dodal je, da so prav na tej ravni države, ki so uvedle sistem pravnega varstva na upravnem sodišču, kot to želi slovenska vlada, opozorile, da "s tem niso zadovoljne in nam ga toplo odsvetujejo".

Vlada je predlog omenjene novele sprejela v začetku septembra in ga poslala v parlamentarno obravnavo. Minister za javno upravo Rudi Medved je ob tem ocenil, da se s predlogom novele krepi neodvisnost in strokovnost revizijske komisije in učinkovitost pravnega varstva večjih projektov, predvsem s področja infrastrukture. Predlog novele bo zaostril odgovornost naročnikov, ponudnikov in komisije, ki je varuh zakonitosti na tem področju, je prepričan.