zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predsednik Pahor v BiH nagrajen

Deli na:
Predsednik Pahor v BiH nagrajen

Predsednik republike Borut Pahor je včeraj med uradnim obiskom v Bosni in Hercegovini prevzel nagrado Isa beg Ishaković zaradi njegovih posebnih zaslug za BiH. Na slovesnosti v Narodnem gledališču v Sarajevu je Pahor izrazil solidarnost z žrtvami poplav v BiH in izrazil podporo evropski prihodnosti BiH.

"Letošnji dobitnik prestižne nagrade je državnik, ki poleg nedvomnega prijateljstva kaže tudi pragmatičnost in trdno odločnost, da državi delita skupno prihodnost znotraj skupnosti evropskih narodov in kultur," je dejal član organizacijskega odbora za podelitev nagrade in predsednik hrvaškega kulturnega društva Napredak Franjo Topić.

Izpostavil je zasluge predsednika Pahorja za ukinitev režima vizumov za vstop v Evropsko unijo za državljane BiH in ga je prosil, naj pomaga, da bi BiH čim prej vstopila v Nato in EU.

Kot je dodal, je predsednik Pahor tudi potem ko je bilo februarja znano, da bo prejel letošnjo nagrado, pokazal, da "prijateljstvo pomeni več kot besede", ker si je prizadeval za nujno pomoč žrtvam katastrofalnih poplav v BiH.

"Takšen prijatelj zasluži veliko spoštovanje, ki se ga težko opiše," je dejal Topić.

Predsednik Pahor je v slavnostnem nagovoru povedal, da je zelo počaščen, ker je letošnji prejemnik mednarodne nagrade Isa beg Ishaković.

"Zaradi prestižnosti nagrade se počutim tudi iskreno ponižnega. Hvaležen sem usodi, da mi je namenila ta trenutek velike sreče," je dejal. Ocenil je, da mu je bila nagrada vročena zavoljo prijateljskih in vsestranskih vezi med Slovenijo ter BiH.

Poudaril je, da je treba podelitev te nagrade in njegov uradni obisk v BiH sprejeti kot izraz stremljenja, da bodo Slovenci tudi v prihodnosti zavzeto negovali in krepili prijateljstvo med državama.


Kot je dejal, je usoda tudi hotela, da je sprejel nagrado v tragičnih dneh, ko so katastrofalne poplave prizadele BiH. Izrazil je globoko solidarnost z žrtvami, tudi v imenu slovenske države in njenih prebivalcev, ter napovedal, da bo Slovenija pomagala po svojih najboljših močeh.

Izrazil je tudi pričakovanje, da bo BiH tudi sama dosegla viden napredek in blaginjo ljudi. "Če je pri končanju vojne in vzpostavitvi miru lahko odločilno pomagala tudi mednarodna skupnost, pa glede vsesplošnega napredka in rasti blaginje ljudi nima takega mandata niti moči," je ocenil.

Kot je poudaril, je napredek BiH odvisen predvsem od njenih prebivalcev. Tudi mednarodna skupnost mora biti zainteresirana in pripravljena pri tem pomagati po svojih najboljših močeh, je izjavil.

Spomnil je, da je mednarodna skupnost z Daytonskim sporazumom vzpostavila ustavni red v BiH, ki bi sam po sebi onemogočal napredek in rast blaginje. "Tak kompliciran in nefunkcionalen politični sistem bi bil problem tudi v državah z veliko bolj razvito demokracijo in ekonomijo," je ocenil.

Med drugim je prepričan, da je BiH sposobna izpolniti visoka pričakovanja njenih državljanov glede miru, varnosti in blaginje.

Kot je dodal, je ravno zdaj čas, da "BiH pokaže svojo moč, ljudem pa zarjo in horizont nove prihodnosti". Pojasnil je, da je pomembno, da bi narodi v BiH živeli skupaj in ne samo eni ob drugih.

Društvo najeminentnejših akademikov v BiH vsako leto podeli nagrado Isa beg Ishaković tujemu državniku za njegove zasluge v BiH. Ob tem poudarjajo, da nagrada nima političnega, ideološkega niti religijskega diskurza.

Nagrada se imenuje po Isa begu Ishakoviću, ki je leta 1462 ustanovil mesto Sarajevo. Lani je nagrado prejel avstrijski predsednik Heinz Fischer, leta 2012 pa turški premier Recep Tayyip Erdogan.