evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Ana Bucik, Kris Jogan Njena.si

Sanjska poroka slovenske alpske smučarke

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predsednik EPP Daul: V številnih državah EU obstajajo problemi na ravni pravosodja

Deli na:
Predsednik EPP Daul: V številnih državah EU obstajajo problemi na ravni pravosodja

EU potrebuje predvsem stabilnost, v naslednjem mandatu Evropskega parlamenta in vseh institucij EU pa bosta pomembni zlasti vprašanji energije in varnosti, brez odgovorov na kateri se ne bomo mogli soočiti s prihodnjimi izzivi, je danes ob obisku v Sloveniji dejal predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Joseph Daul.

Na današnji novinarski konferenci, ki sta se je udeležila tudi nosilca list SDS in NSi/SLS na evropskih volitvah Milan Zver in Lojze Peterle, je Daul komentiral tudi pravnomočno obsodbo prvaka SDS Janeza Janše v zadevi Patria. Po njegovih besedah je treba odločitve sodišč spoštovati. "A obstajajo tudi evropska sodišča, na katere je možno nasloviti pritožbe," je komentiral Daul. Ob tem je zatrdil, da v številnih državah EU obstajajo problemi na ravni pravosodja in da je treba biti na njih pozoren.

Daul je izrazil prepričanje, da je EPP pripravljena na izzive, ki stojijo pred EU, prav tako pa, da ima v Jean-Claudu Junckerju najprimernejšega kandidata za novega predsednika Evropske komisije.

"V EU potrebujemo predvsem stabilnost. Zato sem vesel, da ima EPP kandidata, kot je Juncker, ki je prepričan Evropejec in se zavzema za evropske vrednote, ki so zgradile sodobno Evropo," je povedal predsednik EPP.

"Prav te vrednote nam bodo pomagale, da se bomo lažje odzivali na probleme, s katerimi se soočamo, kot so na primer kriza v Ukrajini ali izzivi, ki jih za EU predstavljajo gospodarstva Kitajske, Brazilije in Indije," je poudaril Daul. Obenem je zatrdil, da je pred tem treba v državah članicah omiliti neutemeljene kritike EU.

"Če bomo vse probleme samo zvračali na Evropo, se z izzivi ne bomo mogli soočiti. Povsod v EU slišimo, da je, kadar nekaj ne gre dobro, kadar vlade držav ne vodijo dobro, krivec vedno EU," je dejal Daul.

Po njegovih besedah se EPP še vedno drži načela, da "ne moremo zapraviti več, kot imamo". Stranka se tako še naprej zavzema za uravnoteženost javnih financ, je dejal.

Daul je sicer trenutno na krajši evropski turneji pred volitvami v Evropski parlament, na kateri želi podpreti desnosredinske članice EPP, da bi bile uspešne na volitvah. Doslej je med drugim že obiskal Latvijo, sledi pa tudi obisk Cipra.