Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Predsednik Zimbabveja ustanovil vesoljsko agencijo

Deli na:
Predsednik Zimbabveja ustanovil vesoljsko agencijo

Mnangagwa prisegel kot predsednik Zimbabveja - Foto: STA

Predsednik Zimbabveja Emmerson Mnangagwa je v torek ustanovil nacionalno vesoljsko agencijo, ki bo po njegovih besedah postala "orodje za modernizacijo in industrializacijo države". V državi sicer trenutno poteka kampanja pred predsedniškimi volitvami konec meseca.

Agencija bo razvijala satelite za opazovanje Zemlje in navigacijske sisteme, namenjene izboljšavam na področju kmetijstva, rudarstva, ohranjanja življenja v divjini in sanitarnega nadzora, je povedal v Harareju.

Ta pobuda bo po pričakovanjih državi omogočila večjo vključenost v globalne razprave o dostopu, uporabi in regulaciji vesoljske tehnologije in inovacij za trajnostni razvoj, je dodal.

Mnangagwa je prišel na oblast novembra lani, potem ko je za kratek čas vodenje države prevzela vojska in je kasneje odstopil dolgoletni voditelj Robert Mugabe, ki je vladal skoraj štiri desetletja.

Novi predsednik je obljubil boj proti brezposelnosti, ki presega 80 odstotkov, in sicer predvsem s privabljanjem tujih vlagateljev in vlaganjem v infrastrukturo. Napovedal je obuditev gospodarstva, ki je pod njegovim predhodnikom močno oslabelo.

75-letnik sicer velja za velikega favorita pred predsedniškimi volitvami 30. julija, saj je opozicija po smrti vodje glavne opozicijske stranke Gibanje za demokratične spremembe (MDC) Morgana Tsvangiraija oslabljena. Na volitvah jo bo zastopal 40-letni Nelson Chamisa.