favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pravica do morja

Deli na:

Čeprav je bila današnja slovesnost na Lokvah namenjena 65. obletnici ustanovitve pokrajinskega narodnoosvobodilnega odbora za Slovensko Primorje in Trst, je bilo v ospredju proslave slovensko-hrvaško mejno vprašanje. Predsednik slovenske borčevske organizacije Janez Stanovnik je tako podprl zadnji dogovor, ne strinja pa se z arbitražo.

Čeprav je bila današnja slovesnost na Lokvah namenjena 65. obletnici ustanovitve pokrajinskega narodnoosvobodilnega odbora za Slovensko Primorje in Trst, je bilo v ospredju proslave slovensko-hrvaško mejno vprašanje. Predsednik slovenske borčevske organizacije Janez Stanovnik je tako podprl zadnji dogovor, ne strinja pa se z arbitražo.

Z ustanovitvijo pokrajinskega narodnoosvobodilnega odbora za Slovensko Primorje in Trst, ki ga mnogi označujejo kot prvo primorsko vlado, leta 1944 na Lazni, je Slovenija prišla do morja. Prav morje je danes vroča tema v slovensko-hrvaških odnosih, je poudaril predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik, pred 65 leti tudi član skupščine na Lazni.

Po njegovih besedah mejnega spora med državama sploh ni, ampak je odprto le vprašanje slovenskega pristopa do odprtega morja. "To pa ni vprašanje meje, ampak vprašanje pravice," je poudaril slavnostni govornik. Reševanje težav z arbitražo ali sodiščem se mu ne zdi primerno. "Katera dežela bi svojo suverenost prepustila arbitraži. Saj nismo nori," je dejal in kot neprimeren ocenil tudi referendum o tej temi. V borčevsko organizaciji zato podpirajo zadnji dogovor med slovenskim premierom Borutom Pahorjem in hrvaško predsednico vlade Jadranko Kosor. "Prav je, da se pogovarjamo in dogovarjamo," je svetoval "hrabrost in pogum" pri navajanju argumentov.

Problematike reševanja slovensko-hrvaškega mejnega vprašanja se je dotaknil tudi novogoriški župan in poslanec SD Mirko Brulc, ki je pozdravil okoli 2000 zbranih na "partizanskih" Lokvah. Po besedah Brulca bo vladajoča koalicija ustrezno spor primerno rešila, tudi z zagotovljenim dostopom do odprtega morja. Zbiranje podpisov za referendum o tem je označil za manipulacijo posameznih strank.

Sicer je obiskovalce, med katerimi so bili tudi podpredsednik državnega zbora Vasja Klavora in ruska delegacija, nagovorila še senatorka v italijanskem parlamentu Tamara Blažina. Strinjala se je s Stanovnikom, da je pokrajinski narodnoosvobodilni odbor za Slovensko Primorje in Trst kot partizanska politična oblast, podprla sodelovanja s sosednjimi narodi.

Senatorka je v nagovoru izpostavila pomen oblikovanja enotnega primorskega prostora na obeh straneh meje in nujnost dobrih medsosedskih odnosov med Slovenijo in Italijo. Slovenci v Italiji so zaskrbljeni zaradi ne vedno lahkega udejanjanja svojih pravic, zato je bil obisk premiera Boruta Pahorja pri italijanskemu kolegu Silviu Berlusconiju pozitiven, je ocenila. Po njenih besedah je vse več znakov, da pot pelje v smer povezovanja, pri čemer ozke skrajne skupine ne smejo postaviti pod vprašaj dogodkov iz preteklih let.

Osrednja proslava na Lokvah je bila zaključek današnjih prireditev na Trnovski in Banjški planoti, ki bile naslovljene z verzom partizanskega pesnika Ivana Minattija "veter poje, poje skozi veje ...". Dopoldan so tako v spominskem parku NOB na Trnovem odkrili spominsko ploščo padlim članom ruskega bataljona, ki je deloval v okviru IX. korpusa, na Lazni obnovljeni spomenik pokrajinskega narodnoosvobodilnega odbora za Slovensko Primorje in Trst ter na bližnji Prevali obeležje prvima padlima partizanoma v Trnovskem gozdu.