Revija Reporter
Slovenija

Povežimo Slovenijo je predvolilni nateg vladnih in satelitskih strank, zanjo pa se skriva Janez Janša

Igor Kršinar
5 7.468

4. feb. 2022 6:00 Osveženo: 7:28 / 04. 2. 2022

Deli na:

Marjan Podobnik in Janez Janša leta 2019.

Bobo

Lista Povežimo Slovenijo se predstavlja kot nekakšen tretji blok med SDS in KUL, dejansko pa gre za politike vladajoče garniture, na katere računa premier Janez Janša, da bi po volitvah dobil mandat za sestavo svoje četrte vlade. Zdravko Počivalšek je minister za gospodarstvo, v vladi je bil odgovoren za nepregledne nabave zaščitne in medicinske opreme, o čemer poteka kriminalistična preiskava.

Na listi Povežimo Slovenije bodo po napovedih nastopili tudi drugi ministri iz vrst stranke Konkretno: šolska ministrica Simona Kustec, pravosodni minister Marjan Dikaučič in minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Mitja Slavinec, ki je bil že nekoč poslanec LDS, bo predvidoma nastopil v Murski Soboti. Prav tako naj bi se za v državni zbor vnovič potegovali poslanci Gregor Perič, Monika Gregorčič, Mojca Žnidarič in Dušan Verbič, ki so še ostali v stranki.

Prvak Zelenih Andrej Čuš je državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, ki ga vodi Počivalšek. V prejšnjem sklicu je Čuš izstopil iz SDS, kmalu za njim pa še Zvone Lah, ki je zdaj podpredsednik Zelenih in bo na listi Povežimo Slovenijo predvidoma kandidiral v volilnem okraju, ki obsega okolico Novega mesta. Zoper oba je SDS vložila odškodninsko tožbo za povračilo dela stroškov za volilno kampanjo. Sodišče je že odločilo, da morata plačati 5161 evrov in sodne stroške, vendar je nato vrhovno sodišče ugodilo Lahovi pritožbi in zavrnilo SDS.
 
Čuš se ni pritožil, ampak se je z SDS poravnal, in tako se zdaj z Janšo srečuje kot Počivalškov državni sekretar. Zaradi visoke politične funkcije je pozabil, da so ga v SDS po izstopu skušali prikazati kot uživalca kokaina, čeprav so se na videoposnetku drogirali nekateri člani podmladka, ki še vedno imajo pomembne položaje v stranki.

Podobno je tudi Franc Kangler državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, ki ga vodi veljak SDS Aleš Hojs. Dolga leta je bil poslanec SLS, nato je bil 2006 izvoljen za mariborskega župana. Leta 2012 je odstopil po protestih, ki so se nato razširili po vsej Sloveniji in po poročilu KPK o premoženjskem stanju predsednikov strank odnesli še drugo Janševo vlado.

Kriminalisti so zoper njega sprožili 26 kazenskih postopkov, ki so nato propadli bodisi na ravni tožilstva bodisi sodišča. V dveh je bil celo obsojen, a so pozneje obe sodbi razveljavili, ker so bile ugotovljene kršitve človekovih pravic med postopkom. Tudi v pravdnem postopku mu tožilstvo ni uspelo dokazati, da je do premoženja prišel nezakonito in je sodišče verjelo, da si ga je prislužil s trdim delom na kmetiji. SLS ga je iz svojih vrst izključila, zato je ustanovil svojo Novo ljudsko stranko, s katero zdaj nastopa v tandemu z Marjanom Podobnikom, ki se je po volitvah vrnil na čelo SLS.

SLS je z SDS nastopila na skupni listi na evropskih volitvah 2019 in tako zagotovila vnovično izvolitev Franca Bogoviča za evropskega poslanca. Na skupni listi je nastopal tudi Kangler. Podobnik sicer nima funkcije v vladi, zato pa je iz vrst SLS državna sekretarka Monika Kirbiš Rojs, ki pomaga ministru za kohezijo Zvonku Černaču (SDS), na volitvah pa bo »povezovala Slovenijo« v Slovenski Bistrici. Prav tako bo na njihovi listi nastopila tudi nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant, ki se je morala posloviti po sporu s prejšnjim ministrom Tomažem Gantarjem.

Z SLS se je zbližal tudi Andrej Magajna, ki prav tako nima funkcije v vladi. Bil je med ustanovitelji Demosa, vendar se je pozneje z njimi razšel. Leta 2008 je bil izvoljen za poslanca na listi SD, a se je tudi z njimi razšel. Na koncu mandata se je znašel v kazenskem postopku zaradi posedovanja pedofilskega materiala, vendar je bil na sodišču pravnomočno oproščen. Vseskozi je trdil, da mu je diske s spornimi posnetki podtaknila Udba, ker kot poslanec ni hotel podpreti novele zakona o RTV Slovenija.

Zato je največja potegavščina, da se lista Povežimo Slovenije predstavlja kot sredinski blok, ki združuje desnosredinske (SLS, NLS), sredinske (Konkretno) in levosredinske stranke (Zeleni, NSD). Čeprav se s tem primerjajo z Demosom, so v resnici bolj njegova karikatura. Ob tem se predstavljajo skupaj z NSI in stranko Naša dežela Aleksandre Pivec za alternativo opozicijski koaliciji KUL in največji vladni stranki. Kvečjemu so alternativa sami sebi, saj so satelitske stranke Janeza Janše, ki bi mu v naslednjem mandatu, če bodo prišle v državni zbor, omogočile nadaljevanje vodenja vlade.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24