stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Posvetovalnega referenduma o davku na dež v Mariboru ne bo

Deli na:
Posvetovalnega referenduma o davku na dež v Mariboru ne bo

Foto: Arhiv Reporterja

Posvetovalnega referenduma v zvezi z davkom na dež, ki ga je v Mariboru z vložitvijo 200 podpisov zahteval predsednik Liste za pravičnost in razvoj Stojan Auer, ne bo, je danes sporočil direktor mestne uprave Marko Žula. Tako so se odločili potem, ko je njihovo mnenje, da takšen referendum ni mogoč, potrdila še vladna služba za lokalno samoupravo.

Na mariborski občini so za mnenje zaprosili pristojno vladno službo, kjer prav tako menijo, da je zahteva za razpis posvetovalnega referenduma o odloku o načinu opravljanja lokalne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode v Mestni občini Maribor nedopustna.

Kot so trdili že v mestni upravi, zdaj pa potrdili tudi v Ljubljani, je takšna zahteva v neskladju z zakonom o lokalni samoupravi, pa tudi s statutom MOM. Oba namreč določata, da posvetovalni referendum lahko sproži le občinski svet in še to pred odločanjem o posameznem vprašanju. Po besedah Žule bi tudi Auer kot mestni svetnik takšno določilo moral poznati, zato je po njegovem šlo zgolj za politični manever.


Da takšen referendum ni mogoč, je po mnenju Žule razumljivo, saj je posvetovalni referendum instrument, s katerim želi organ, ki odloča, med volivci preveriti, kaj mislijo o določeni zadevi, na koncu pa na rezultat referenduma niti ni vezan. Mestna uprava je zato že pripravila odgovor pobudniku referenduma, da je takšna njegova zahteva nedopustna.

"Če bi mestni svet menil, da je treba preveriti mnenje občanov, bi že takrat kdo vložil zahtevo za referendum in bi se to lahko izpeljalo kot posvetovalni referendum. Seveda pa lahko vsak vloži pobudo za naknadni referendum, ki pa ga je glede na postavljene roke skupaj z volitvami nemogoče speljati," je še dodal direktor mariborske mestne uprave.

Gre za odlok, ki se med drugim nanaša na zaračunavanje odvajanja deževnice s streh v kanalizacijo. V prvi obravnavi 11. julija so mestni svetniki, z izjemo treh predstavnikov LPR, ta odlok sprejeli, a ob tem predlagali vrsto dopolnil, ki jih bo treba v drugem branju upoštevati. Zato se pričakuje, da bo odlok dokončno sprejet šele konec leta oziroma v začetku prihodnjega leta, čeprav bi v skladu z državno zakonodajo moral biti sprejet že letos spomladi.