nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pošta Slovenije po številnih ropih poostrila varovanje svojih poslovalnic

Deli na:
Pošta Slovenije po številnih ropih poostrila varovanje svojih poslovalnic

Foto: Arhiv Reporterja

Na Pošti Slovenije je v ponedeljek začel delovati varnostno-nadzorni center, preko katerega bo mogoče v prvi fazi spremljati dogajanje na 152 poštnih poslovalnicah, ki so trenutno varnostno najbolj ogrožene. Do konca leta namerava pošta z istim sistemom opremiti še dodatnih 150 pošt, preostale pa do konca leta 2014, so sporočili iz Pošte Slovenije.

Ena od prednostnih nalog nadzornega centra bo tudi spremljanje vozil Pošte Slovenije, ki jih postopoma opremljajo s sistemi za sledenje GPS in sistemi za posredovanje alarma v sili oziroma SOS alarma.

Kot so zapisali na Pošti Slovenije, je varnostno-nadzorni center lociran v sklopu Poštnega logističnega centra Maribor, omogoča pa neposreden nadzor nad dogajanjem v poslovalnicah, dokumentiranje dogodkov ter uporabo posnetkov za potrebe dokazovanja v primeru izvršenih kriminalnih ravnanj. Narejen je tako, da lahko iz ene lokacije v živo preko kamer spremlja dogajanje na vseh opremljenih poštah, vsi posnetki pa se hranijo v centrali.

V primeru ropa lahko center posnetke storilca nemudoma posreduje tudi policiji, ki ji bo omogočen on-line dostop do nadzornega sistema. Nov nadzorni sistem pa nameravajo, kot pojasnjujejo na Pošti Slovenije, uporabili tudi za druge namene, denimo za preprečevanje morebitnih kaznivih dejanj zaposlenih.



V podjetju so sicer do zdaj za omenjeni projekt namenili 480.000 evrov, v končni fazi, ko bo z videonadzorom opremljenih vseh 556 pošt, pa naj bi stal okoli dva milijona evrov. V podjetju še pojasnjujejo, da so v letu 2011 varnosti namenili 2,4 milijona evrov, prav toliko pa naj bi jih za zagotavljanje varnosti in posodabljanje varnostnega sistema namenili tudi letos.

Tako so med drugim letos na 270 poštnih poslovalnicah zaključili z montažo dimnih denarnih pasti ter mehansko nadgradnjo 144 poštnih poslovalnic, z dodatno mehansko zaščito pa nameravajo do konca letošnjega leta opremili še dodatnih 50 pošt. V prihodnje pa nameravajo dodatno izboljšati tudi varnost in sledljivost poštnih avtomobilov.

Število ropov poštnih poslovalnic se je sicer v zadnjem času močno povečalo, nekatere izmed njih pa so bile oropane tudi večkrat. Junija lani je med ropom pošte v Kresnicah umrla tudi poštna uslužbenka, zaradi česar se ob vsakem ropu zastavlja tudi vprašanje varnosti poštnih uslužbencev in strank.