Revija Reporter
Slovenija

Poslušalec Tomaž na Radiu Ognjišče: Janša je lažni desničar, on je levičar, ki se je zamaskiral v desnega, da deli Slovence že 30 let!

M. M.

6. okt. 2020 6:00 Osveženo: 6:35 / 06. 10. 2020

Deli na:

Predsednik vlade Janez Janša.

Profimedia

Pogovor patra Branka Cestnika na Radiu Ognjišče je ugrabil privrženec teorij zarot, ki je predsednika vlade Janeza Janšo označil za levičarja, zamaskiranega v desničarja, zaščitne maske pa so zanj fašizem, ki ga nosimo na obrazu.

Cestnik je bil prejšnji teden gost oddaje Spoznanje več, predsodek manj, ki jo vodi slikar in kulturni urednik Radia Ognjišče Jože Bartolj. »Beseda je med drugim tekla o aktualnostih v Cerkvi pri nas, denimo o redovniškem dnevu, kjer je bil p Branko eden od govornikov. Govorili smo tudi o sporni aplikaciji TikTok, ki se zdi, da zasvoji petnajstletnike. Nismo pa se izognili niti aferi vklenjena najstnica,« je vsebina oddaje opisana na spletni strani radia. O poslušalcu Tomažu niti besede, pa čeprav je s svojim prispevkom zasenčil vse druge teme oddaje.

P. Branko Cestnik na Radiu Ognjišče o vklenjeni najstnici, o aplikaciji TikTok ter o "levih in desnih" (poslušalec Tomaž se v oddajo vključi od 30.50)

Po pol ure pogovora med Cestnikom in Bartoljem so prišla na vrsto vprašanja poslušalcev. Priložnost je brž izkoristil Tomaž, ki so ga zmotile Cestnikove besede o totalitarizmu.

»Gospod Cestnik, kako je lahko fašizem desni totalitarizem, če pa je Mussolini opisan kot marksist?« ga je zanimalo. »Od kdaj je marksizem desni in od kdaj je nacionalsocializem desni, če je pa to socializem?«

Cestnik mu je odgovoril, da so desni totalitarizmi bili. »Vojaške hunte v Južni Ameriki so tipičen primer desnih totalitarizmov,« je izpostavil.

Ne ne ne, vi ste omenjali fašizem, je bil odločen Tomaž. Zmotilo ga je, da je fašistična ideologija, katere najvidnejši predstavnik je bil fašistični diktator Benito Mussolini, označena za desno ideologijo, če pa je bil Mussolini svoj čas socialist in celo urednik socialističnega časopisa Avanti. »Zakaj to pripisujete desnim,« je želel vedeti Tomaž.

»Ker je to poročil z idejo nacionalizma,« je odgovoril Cestnik. »Ker čisto levi marksizem je internacionalni, torej proletarci vseh delež združite se',« je pater razložil Tomažu.

»Z internacionalno noto hoče ukiniti nacije ali jih preseči v imenu delavskega razreda, ki je zanj neka nova nacija. Fašizem in nacizem, ki sicer imata socialistične ideje in jih deloma tudi uveljavljata, a ne na način, da bi ukinjala nacijo, ampak jo povzdigneta v neko odličnost,« je še pojasnjeval Cestnik. In da fašizem hočeš ali nočeš zaide v rasizem, je še dodal.

»Jaz mislim, da so vse te ideologije leve oziroma satanistične. To je prevara, da so ljudi desetletja delili med seboj,« je bil odločen Tomaž.

Cestnik je povedal, da sam pri delitvi političnih polov uporablja klasično opredelitev: za desne uporablja oznako liberalno demokratski, levi pa socialno demokratski.

To je lažna delitev, se ni dal Tomaž. »Tudi Janša je lažni desničar, on je levičar, ki se je zamaskiral v desnega, da deli Slovence že 30 let.«

»Cilj pa jim je za korona prevara. Poglejte kaj piše na maskah,« je nato v angleščini prebral opozorilo na zaščitnih maskah, da niso respirator in da nosilca ne bodo zaščitile pred covidom-19. »Kaj nosite na obrazih? Fašizem nosite na obrazih,« se je razburil Tomaž.

»Tomaž, zdaj se bova midva poslovila, hvala lepa za vaše mnenje,« je bilo ob tem dovolj voditelju Jožetu Bartolju.