markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Ana Klašnja in Lado Bizovičar Revija Stop

Slovenija ima talent: Ste vedeli, da Ana in Lado ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Slovenija

Poslanske skupine o spremembah ustave

Deli na:

Predsednik DZ Gregor Virant je za danes ob 14. uri sklical neformalni sestanek z vodji poslanskih skupin, na katerem bodo nadaljevali usklajevanja glede predlaganih sprememb ustave, so za STA potrdili v Listi Virant. Po informacijah STA Virant danes namerava predlagati ustavno spremembo, s katero bi ukinili državni svet.

Predsednik DZ Gregor Virant je sicer po zadnjem sestanku ocenil, da bi pri spremembah glede državnega sveta lahko dosegli ustavno večino v DZ in da obstaja realna možnost za ukinitev tega organa. Državnemu svetu mandat poteče konec tega leta in če bodo za njegovo ukinitev dosegli soglasje, je po Virantovih besedah smiselno, da to storijo s pretekom mandata.

Za ukinitev državnega sveta se zavzemajo stranke SDS, NSi, Lista Virant, v volilnem programu se je za to zavzel tudi DeSUS. V SD so v volilnem programu zapisali, da bodo proučili predloge ukinitve ali morebitne drugačne vloge državnega sveta. Za preoblikovanje tega organa so tudi v SLS.

Nasprotno pa je predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković dejal, da so v stranki proti ukinitvi državnega sveta in tega med ustavnimi spremembami ne bodo podprli. Predlagali bodo celo, da bi državni svet postal drugi dom parlamenta, dobil še več pravic in obveznosti, predlagali pa bi tudi njegovo drugačno sestavo, je povedal Janković.

Parlamentarne stranke so sicer predlagale še več ustavnih sprememb, med drugim glede ureditve referenduma in razbremenitve ustavnega sodišča. Bolj ali manj usklajene pa so glede zapisa zlatega fiskalnega pravila v ustavo, o čemer se bodo predsedniki in vodje poslanskih skupin parlamentarnih strank s predsednikom vlade Janezom Janšo ponovno pogovarjali v torek.