Revija Reporter
Slovenija

Poslanka Iva Dimic (NSi) s pobudo za ustanovitev pododbora za spremljanje rakavih obolenj

STA

26. okt. 2019 8:33 Osveženo: 8:34 / 26. 10. 2019

Deli na:

Iva Dimic

Novice Svet24

Poslanka NSi Iva Dimic je dala pobudo za ustanovitev pododbora za spremljanje rakavih obolenj v Sloveniji, ki bi deloval v okviru parlamentarnega odbora za zdravstvo. Zaradi velikega bremena raka v državi je porast in zdravljenje rakavih bolezni treba budno spremljati in obravnavati tudi na ravni DZ, so zapisali v NSi.

Pobudo, podano v mesecu ozaveščanja o raku dojk, so poleg Dimičeve podpisali še poslanci Alenka Jeraj (SDS), Bojana Muršič (SD), Branko Simonovič (DeSUS), Franc Trček (Levica) in Andreja Zabret (LMŠ). O ustanovitvi pododbora za spremljanje rakavih obolenj bodo poslanci odločali na torkovi seji parlamentarnega odbora za zdravstvo.

Dimičeva si želi, da bi pododbor pripomogel k večji ozaveščenosti o raku in odpravljanju težav bolnikov ter da bi s tem na področju spremljanja rakavih obolenj vendarle naredili korak naprej.

Lani je v Sloveniji za rakom namreč zbolelo več kot 14.000 ljudi. Pojavnost vseh rakavih bolezni se po dostopnih podatkih postopno povečuje in se je v zadnjih 20 letih skoraj podvojila. S staranjem prebivalstva se povečuje tudi ogroženost obolevnosti za rakom. Rak je drugi najpogostejši vzrok smrti prebivalcev Slovenije, ki je po umrljivosti zaradi raka v vrhu držav članic EU, so opozorili v NSi.

"Moja lastna izkušnja, izkušnja mojih sobork in soborcev, izkušnja vseh, ki jih srečujem na onkološkem inštitutu in po Sloveniji, so me spodbudile, da je treba o raku govoriti tudi v državnem zboru. Poslanci smo tukaj zato, da sprejemamo zakonodajo, da ozaveščamo ljudi ter da poskušamo narediti kar največ dobrega za državljanke in državljane," je dejala Dimičeva, ki je tudi sama zbolela za rakom dojke.