Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zelišča za imunski sistem

Deli na:
Zelišča za imunski sistem

Pater Simon Ašič - Foto: Lekarna Sitik

Imunski sistem je potreben za obrambo telesa proti škodljivim mikrobom in rakavim celicam. Zato ljudje s primerno delujočim imunskim sistemom manj zbolevajo za nalezljivimi boleznimi kot ljudje z oslabljeno imunostjo.

Imunski sistem vsak dan prejema in predela milijone molekularnih informacij o bolezenskih mikrobih in naših lasnih celicah in se odloča, kaj v našem telesu je zdravo in »naše«, kaj je škodljivo in »tuje«.

Najpogosteje je slabše delovanje imunskega sistema povezano s slabšim delovanjem celotnega telesa – del tega pa je seveda tudi imunski sistem. Imunski sistem podobno kot nekatere druge organe in organske sisteme natančno uravnavajo hormonske žleze in vegetativno živčevje.

Kadar hormonsko in vegetativno živčni mehanizmi izgubijo sposobnost za občutljivo in ustrezno uravnavanje notranjih organov in organskih sistemov, se pojavijo motnje, navadno ne le v delovanju enega samega organa, ampak v številnih telesnih funkcijah.

Nespečnost, razbijanje srca, povišan krvni tlak, motnje v prehranjevanju in odvajanju blata, pomanjkanje energije, utrujenost, bolečine v hrbtu, glavoboli in še marsikaj lahko spremlja motnje v delovanju imunskega sistema.

Hude okvare imunskega sistema spoznamo po tem, da sistem ne opravlja svoje osnovne naloge – boja proti bolezenskim mikrobom. V temu primeru oseba z okvarjenim imunskim sistemom ni odporna proti nalezljivim boleznim.  

Škodljivi vplivi na delovanje imunskega sistema so:

– neurejena in slaba prehrana
– stres
– alkohol
– pomanjkanje počitka


– avtoimune bolezni

Za krepitev in boljše delovanje imunskega sistema je p. Simon Ašič priporočal pitje čaja, sestavljenega iz koprive, regrata, rmana in trpotca ali krajše KRRT.

Kopriva vsebuje veliko železa, ki prispeva k obnovi rdečih krvničk, oskrbuje telo s kisikom in varuje pred slabokrvnostjo. Ugodno vpliva na sečila.

Regrat zdravilno vpliva zlasti na jetra in ledvica. Pospešuje izločanje seča in žolča, odpravlja vse zastoje, razstruplja telo, poživlja in vrača moč.

Rman je zelo zdravilen za želodec in črevesje, odpravlja neješčnost, preprečuje vnetje sluznice prebavil, odpravlja zastoj vode in motnje v jetrih.

Trpotec izredno dobro vpliva na dihala, pomirja suhi dražeč kašelj, pomaga pri katarjih in vnetjih dihalnih poti.

Za več informacij o krepitvi imunskega sistema nas lahko pokličete v Stično v zeliščno lekarno Sitik, kjer vam bomo z veseljem pomagali z nasveti in pripravki p. Simona Ašiča.

tel. št. 01 7877 065
e-pošta: info@sitik.si