uvodna Dobra karma

Med očetom in sinom znane Slovenke kar 90 let ...

chrissy teigen1 Svet24.si

VIDEO: Z zmanjšanimi je valjala

roman-jakič, zoran-janković Reporter.si

Če je preiskavo pri Počivalšku vodila »globoka...

Mario Fafangel Svet24.si

»Slovenija je porumenela!« Raste število ...

20190830-00956582 Necenzurirano

Kaj zahtevajo Madžari, da vzamejo Planet TV

image0 Odkrito.si

Tanja Fajon: "Janša je napadalen."

NIKA ZORJAN (presenečenje) (2 of 2) Njena.si

To je babica Nike Zorjan

Slovenija

Poslanec Horvath noče odstopiti s funkcije, ki je po mnenju KPK nezdružljiva s poslansko

Deli na:
Poslanec Horvath noče odstopiti s funkcije, ki je po mnenju KPK nezdružljiva s poslansko

Poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath, - Foto: Bobo

Poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath je po seji sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti v Lendavi v izjavi za medije povedal, da ni odstopil z mesta predsednika skupnosti. Po njegovem mnenju zakon, na katerega se sklicuje Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) glede nezdružljivosti funkcij, za poslance ne velja.

Horvath je odločitev sprejel na podlagi pridobljenih pravnih mnenj. Napovedal je, da bo storil vse, da bo to po pravni poti tudi dokazal.

Horvath je članom sveta sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS) predlagal, da naj glasujejo o njegovi predsedniški funkciji v svetu, če menijo, da sta funkciji predsednika in poslanca nezdružljivi. Člani sveta niso bili za to, ampak so ga podprli praktično vsi, ki so razpravljali. Po njihovih besedah je uspešen predsednik in ima velike zasluge za razvoj manjšine.

V izjavi za javnost je Horvath povedal, da stališče KPK o nezdružljivosti funkcije poslanca in dejavnosti zastopanja druge osebe javnega prava, v tem primeru PMSNS, temelji na arbitrarni uporabi določil zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

"Predmetni zakon skladno z načelom subsidiarne uporabe ne velja za poslance državnega zbora, saj nezdružljivost poslanske funkcije ureja specialni zakon, tj. zakon o poslancih, ki prepovedi opravljanja funkcije poslanca za zastopanje pravne osebe javnega prava ne predvideva," je poudaril Horvath.

Po njegovem gre za uveljavljeno stališče pravnih strokovnjakov in tudi sodne prakse, o navedenem pa sta se po besedah Horvatha izrekla tudi inštitut za ustavno pravo ter upravno sodišče Republike Slovenije. Zaradi navedenega pozivu KPK ne bo sledil.O tem je Horvath oziroma odvetniška družba, ki ga zastopa, obvestil tudi KPK.

Poslanec Horvath je deset mesecev po nastopu poslanske funkcije namreč še vedno predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti. Ti dve funkciji pa sta nezdružljivi, zato je KPK ugotovila, da Horvath krši določilo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, po katerem poklicni funkcionar ne sme biti zakoniti zastopnik osebe javnega prava.

KPK je zato DZ obvestila, da je poslala opozorilo poslancu o nezdružljivosti funkcij. Horvatha je pozvala, da mora v 15 dneh po prejemu opozorila odpraviti nezdružljivost in se odreči funkciji oz. opravljanju dejavnosti zastopanja Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti kot osebe javnega prava. Lahko pa nezdružljivost odpravi tudi tako, da se odreče opravljanju funkcije poslanca DZ.

KPK je pod drobnogled sicer vzela tudi Horvathovo donedavno mesto direktorja podjetja Minta, katerega lastnica je Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost. Ugotovila je, da je bil Horvath zastopnik te gospodarske družbe do aprila letos in da torej v tem primeru "nezdružljivost opravljanja funkcije pri obravnavani osebi ni več podana in je bila odpravljena". Iz ugotovitev KPK pa vendarle izhaja, da je bilo do aprilskega prenehanja vodenja Minte tudi to v nasprotju z določili zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, saj je to storil prepozno.

Mandatno-volilna komisija DZ sicer v četrtek ni podprla predloga Levice za razširitev dnevnega reda s točko, pri kateri bi komisija presodila o razlogih za nezdružljivost funkcij Horvatha. Izid glasovanja je bil šest glasov za in deset proti. Poleg Levice so bili za tudi v SMC, SAB in NSi. Zakonodajno-pravna služba je namreč opozorila, da bi se z uvrstitvijo točke na dnevni red seje že začel postopek za prenehanja Horvathovega poslanskega mandata, za kar pa po njihovem mnenju ni pravne podlage.

Loading...