Revija Reporter
Slovenija

Poslanci znova o zlorabah postopkov poenostavljenih prisilnih poravnav

STA

13. nov. 2019 6:42 Osveženo: 6:43 / 13. 11. 2019

Deli na:

Damijan in Zoran Janković.

Primož Lavre

Komisija DZ za nadzor javnih financ bo danes znova govorila o problematiki zlorab postopkov poenostavljenih prisilnih poravnav. Sredi septembra je namreč pristojnemu ministrstvu že naložila izdelavo več poročil, med drugim o vseh primerih postopkov poenostavljene prisilne poravnave, v katerih je bil odpis terjatev višji od 50 odstotkov.

Komisija je že septembra ugotovila, da je insolvenčna zakonodaja potrebna temeljite prenove, zlasti v delu, ki se nanaša na postopek poenostavljene prisilne poravnave. K tej ugotovitvi jo je napotila razprava o odmevnem primeru odpisa dolga družbam družine ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Razpravo o zlorabah postopka poenostavljene prisilne poravnave in njihove javnofinančne vplive, zlasti v luči odpisa dolga družbam Electa Inženiring, Electa Naložbe in Electa Holding iz kroga Jankovićeve družine, je zahtevala SDS. Tak odpis omogoča zakonodaja, so ocenili različni predstavniki vlade, "a tu gre za vprašanje, kakšen vrednostni sistem imamo", je izpostavila Eva Irgl (SDS).

Komisija je zato med drugim pravosodnemu ministrstvu naložila pripravo analize, zakaj prihaja do ekscesnih primerov postopkov poenostavljene prisilne poravnave.

Pričakuje tudi podatke o tem, v koliko primerih je državno odvetništvo glasovalo v postopkih poenostavljene prisilne poravnave, za kakšna sredstva je šlo v teh postopkih, koliko od teh sredstev je bilo odpisanih, v kolikih postopkih prisilnih poravnav je zahtevalo njeno razveljavitev in v kolikih postopkih je bilo s svojo zahtevo po razveljavitvi tudi uspešno.