stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo NPU preveril premoženjsko stanje Jana Beca in njegovo vlogo v primeru Electa?

Deli na:
Bo NPU preveril premoženjsko stanje Jana Beca in njegovo vlogo v primeru Electa?

Foto: Primož Lavre

Poslanska skupina SDS je danes zahtevala sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ na temo insolvenčne zakonodaje. Namen je ugotoviti, ali gre pri institutu poenostavljene prisilne poravnave za "luknje v zakonu" in ali je v postopkih zaznati neustrezno delo preiskovalnih organov in sodne veje oblasti, so navedli.

Člani komisije bi po njihovem predlogu obravnavali "zlorabe postopka poenostavljene prisilne poravnave in njihove javnofinančne vplive", zlasti v luči primera, ki je nedavno odmeval v medijih, to je odpisa visokega dolga družbam Electa Inženiring, Electa Naložbe in Electa Holding, ki so v lasti družine ljubljanskega župana Zorana Jankovića, so danes sporočili iz poslanske skupine SDS.

Kot so pojasnili, je bil tem družbam odpisan dolg v višini okoli 29 milijonov evrov, kar predstavlja odpis okoli 95 odstotkov vseh terjatev. "Na seznamu obveznosti teh družb oz. dolgov so tudi dolgovi do Finančne uprave RS (Furs) in dolgovi do podjetij v delni lasti države, kot sta Zavarovalnica Triglav in Petrol. Ker gre za javna sredstva, menimo, da se mora tema možne zlorabe instituta poenostavljene prisilne poravnave obravnavati na pristojnem parlamentarnem odboru," so izpostavili.


Z namenom razjasnitve postopka poenostavljene prisilne poravnave v primeru družb Electa Inženiring, Electa Naložbe in Electa Holding, pa tudi družb Dema Plus in Skupina Epic Eco, v SDS komisiji predlagajo sprejetje sklepov, s katerimi bi ministrstvu za pravosodje naložili, naj v 15 dneh pisno poroča o vseh primerih postopkov poenostavljene prisilne poravnave, v katerih je bil odpis terjatev višji od 50 odstotkov ter v primerih, v katerih so bile odpisane terjatve Republike Slovenije.

Ministrstvu bi naložili pripravo pregleda postopkov poenostavljene prisilne poravnave, iz katerega bi bili med drugim razvidni povprečno poplačilo upnikov ter odpisana sredstva Fursu in družbam v delni ali celotni lasti države in lokalnih samoupravnih skupnosti. Pripraviti bi moralo tudi analizo izstopajočih primerov in predlog popravkov zakonodaje.

Komisija DZ bi priporočila Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU), naj preveri premoženjsko stanje poslovneža Jana Beca in njegovo vlogo v primeru Electa in ali je v primeru poenostavljenih prisilnih poravnav omenjenih družb prišlo do kršitev zakonov in predpisov, predvsem s področja pranja denarja, so še predlagali v poslanski skupini SDS.