Revija Reporter
Slovenija

Poslanci odločeni ubraniti 2. januar kljub morebitnemu vetu svetnikov

Reporter, STA

19. dec. 2016 13:59 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Če bodo državni svetniki poskušali z vetom blokirati 2. januar kot dela prost dan, bodo poslanci znova glasovali za praznik.

Če bo DS na torkovi izredni seji izglasoval odložilni veto na novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katero je DZ 2. januar vrnil na seznam dela prostih dni, se na vnovičnem glasovanju v DZ noveli obeta ponovna podpora. V primeru izglasovanega veta bodo poslanci vnovič odločali na izredni seji, ki bo najverjetneje v petek.

Vnovično podporo 2. januarju kot dela prostemu dnevu so za STA potrdili v poslanskih skupinah SD, DeSUS in SMC, ki je podpisana pod predlog spremembe zakona. Tudi v ZL, ki so že lani predlagali, da 2. januar postane dela prost dan, pravijo, da "ni dvoma, da ne bi ponovno glasovali za".

Podpise pod zahtevo za izredno sejo DS je zbrala interesna skupina delodajalcev. Neuradno je še pričakovati, da bo interesna skupina lokalnih interesov v DS danes predlagala razširitev dnevnega reda torkove izredne seje DS še z odločanjem o vetu na v četrtek potrjeno novelo zakona o lokalni samoupravi. Ta med drugim prinaša možnost odpoklica župana med mandatom.

Pri vnovičnem glasovanju bi novelo zakona v DZ sprejeli, saj so za STA podporo potrdili v SMC, DeSUS in opozicijski ZL, kar bi zadostovalo za potrebno absolutno večino 46 poslanskih glasov po morebitnem izglasovanem odložilnem vetu. Proti noveli zakona o lokalni samoupravi pa ostajajo v SD. Novelo je DZ 15. decembra sprejel s 45 glasovi za in 19 proti.

Sicer so uzakonitvi instituta odpoklica župana na seji odbora nasprotovali v občinah in v državnem svetu. Noveli nasprotujejo tudi v zunajparlamentarni SLS, ki ima veliko število županov. Napovedali so, da bodo vložili zahtevo za ustavno presojo, če bo novela sprejeta.