pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Kdo je kriv, da bolniki v UKC Ljubljana zaradi ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poljski premier Tusk zaradi nove evropske službe odstopil

Deli na:
Poljski premier Tusk zaradi nove evropske službe odstopil

Foto: Reuters

Poljski premier Donald Tusk, ki se pripravlja na prevzem položaja predsednika Evropskega sveta, je predsedniku Bronislawu Komorowskemu včeraj izročil odstopno izjavo, poročajo tuje tiskovne agencije. "Izročil sem svoje papirje," je Tusk povedal novinarjem. Na položaju ga bo najverjetneje nasledila sedanja predsednica parlamenta Ewa Kopacz.

Tusk je bil na mestu predsednika vlade od leta 2007; v tem času se je situacija na v takrat še mladi članici EU. Leta 2001 je ustanovil desnosredinsko stranko Državljanska platforma (PO), ki je na volitvah leta 2005 postala druga največja stranka v državi.

Leta 2007 je PO na volitvah zmagala, Tusk pa je postal premier. Čeprav je bila kohabitacija s takratnim predsednikom Lechom Kaczynskim zahtevna, je Tuskova priljubljenost rasla. Na novo je vzpostavil prej napete odnose z EU in Rusijo, obenem je začel izvajati gospodarske reforme, ki so skupaj z evropskimi sredstvi dale zagon poljskemu gospodarstvu. To je raslo tudi v času krize, ki je v letih 2008 in 2009 zajela Evropo.

Da bo Tusk naslednji predsednik Evropskega sveta, so voditelji članic EU odločili 30. avgusta v Bruslju. Na položaju bo zamenjal Belgijca Hermana Van Rompuya. Tusk je bil izvoljen za mandat dveh let in pol, in sicer od 1. decembra letos do 31. maja 2017, ob možnosti enkratnega podaljšanja mandata.