stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poslanci bodo več kot 13 ur mrcvarili ministra Gašperšiča

Deli na:
Poslanci bodo več kot 13 ur mrcvarili ministra Gašperšiča

Foto: Bobo

Poslanke in poslanci bodo danes odločali o interpelaciji zoper ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča. To so ob podpori poslancev NP in nepovezanega poslanca Andreja Čuša pripravili v ZL, glavni očitek ministru pa je povezan s projektom drugega tira Koper-Divača. Razmerje moči v DZ je v prid ministru.

Vlagatelji interpelacije zoper Gašperšiča so prepričani, da je minister ena glavnih ovir na poti do izgradnje drugega železniškega tira med Koprom in Divačo, da je eden glavnih promotorjev privatizacije državne strateške infrastrukture, sumijo pa ga tudi nezakonitega vplivanja na nadzornike Luke Koper in Darsa ter ga krivijo za neuspešno posodobitev in elektrifikacijo železniške proge Pragersko-Hodoš.

Gašperšič je vse očitke že zavrnil in ocenil, da vsebina interpelacije ne cilja na oceno njegovega dela in dela vlade v zvezi z zagotavljanjem pogojev za izgradnjo drugega tira ter drugimi očitanimi domnevnimi nepravilnostmi, temveč je njen primarni cilj politična diskreditacija in preprečitev izvedbe projekta drugi tir z javno-zasebnim partnerstvom.

Razmerje moči v DZ je v prid ministru, ki pa si vseh glasov koalicijskih poslancev vendarle ne more obetati. Glasovanja naj bi se tako po napovedih vzdržala primorska poslanca SMC Tilen Božič in Marko Ferluga, v SD in DeSUS pa naj bi ministra podprli. S tem mu želijo dati še do konca leta čas za konkretnejše ukrepanje.

Premier Miro Cerar verjame v enotno podporo ministru Gašperšiču. Kot je v ponedeljek v DZ dejal novinarjem, vse koalicijske stranke podpirajo ministra in interpelacije ne bodo podprle. Glede morebitnih vzdržanih glasov pa je dejal, da "poslanca nihče ne sme in ne more prisiliti v to, kako bo glasoval, saj se ta vedno odloča po svojem prepričanju".

Razpravi o Gašperšičevi interpelaciji je po časovnici dodeljenih kar 13 ur in pol.