pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gašperšič ni prepričal poslancev SMC Ferluge in Božiča, koalicija podpira Kolar Celarčevo

Deli na:
Gašperšič ni prepričal poslancev SMC Ferluge in Božiča, koalicija podpira Kolar Celarčevo

Foto: Bobo

Podpora poslancev SMC ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču je močna, a neenotna, je potrdila vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer. Poslancev Tilna Božiča in Marka Ferluge minister danes ni prepričal, zato napovedujeta glasovanje po lastni presoji. Podporo lahko pričakuje le, "če bo naredil nekaj neverjetnega", pravi Ferluga.

Kot je v izjavi novinarjem v DZ povedal Božič, ki je bil prisoten na današnjem srečanju z ministrom, imata s Ferlugo pomisleke. Na spodrsljaje so po njegovih besedah že opozarjali tekom mandata in se o njih pogovarjali v duhu tega, da se zadeve premaknejo naprej.

Spomnil je, da je ozračje razgrelo dogajanje glede drugega tira, saj si vsi želijo, da bi projekt stekel čim prej, in to tako, da se ne ponovi projekt, kot je bil Teš 6. To po njegovih besedah pomeni, da je treba delati izjemno hitro in premišljeno, da lahko v miru sprejemajo prave odločitve.

Ob tem je Božič poudaril, da je drugi tir projekt te vlade, ne le ministra Gašperšiča. Nase ga je, tako Božič, prevzel sam predsednik vlade Miro Cerar. "On zanj odgovarja, si izbira ekipo in je selektor svoje reprezentance," je pojasnil Božič in dodal, da ima Cerar odgovornost, da projekt pripelje do konca.

Po besedah Kustec Lipicerjeve so na današnjem pogovoru poslanske skupine z ministrom iz njihove kvote delili oceno, da je izjemno pomembno, da ohranijo politično stabilnost za nadaljevanje dela v tem mandatu. Prav tako se zavedajo, kako odgovorna je pri tem vloga SMC in se zato pričakuje, da bodo pri končnih odločitvah enotni.

Pomembno pa je, kot pravi Kustec Lipicerjeva, da enotno ne deluje le SMC, pač pa celotna koalicija. Kritike ministra sicer prihajajo tudi iz drugih koalicijskih strank, zato se bo o podpori ministru koalicija še pogovarjala.

A je Kustec Lipicerjeva jasna, da podpora interpelaciji zoper ministra pomeni kršenje koalicijske pogodbe. Ferluga je na vprašanje, ali bi glasoval za interpelacijo tudi za to ceno, odgovoril, da je to zapleteno vprašanje, a da tisti, ki ju poznajo, poznajo tudi odgovor.

Kustec Lipicerjeva ne želi komentirati, kakšna popotnica bo ministru neenotna podpora koalicijskih poslancev, saj s stališči koalicijskih partnerjev ni uradno seznanjena. Pojasnila pa je, da je Gašperšiča danes ponovno podprl Cerar.

V zadnjem času nekateri namigujejo, da Gašperšič ravno v času pred interpelacijo ponuja določene rešitve. Kustec Lipicerjeva poudarja, da so v SMC zelo nenaklonjeni poskusom "trgovanja ali kravjih kupčij, zato da bi pridobili glasove na interpelaciji s projekti, ki še niso dovolj zreli ali premišljeni". Tega minister po njenih besedah sicer ni želel konkretno komentirati.

Da so nekatere teme na tem področju sedaj prišle v ospredje, je po Božičevem mnenju dobro, kaj jih je spodbudilo, pa ni tako pomembno. Ferluga pa pravi, da je bila tudi ministrova izjava glede Markovca neljubo presenečenje. "Tudi to nas utrjuje v tem, da se bova na glasovanju o interpelaciji odločila po lastni presoji," je dodal.

Kako bosta glasovala, se še ne izrekata, a bi za podporo moral Gašperšič zelo dobro "oddelati svoje delo", o čemer v tem trenutku Ferluga dvomi. "Lahko pričakuje podporo, če bo naredil nekaj neverjetnega," je še dejal. Je pa tudi po njegovih besedah bistveno, da stvari na tem področju spravijo iz mrtvega teka.

Poslanca sta sicer ob vročem dogajanju v Luki Koper zamrznila članstvo v SMC. Kot je danes pojasnil Božič, se to dejanje ni nanašalo na infrastrukturnega ministra, pač pa na delovanje Slovenskega državnega holdinga in zamenjave nadzornega sveta. Njuno prizadevanje je bilo, da se ustavi odločanje o zadevi, dokler se ne razjasnijo okoliščine, saj morajo imeti državljani zaupanje v te institucije.

Pristojne institucije so bile pozvane k temu, da preverijo zadeve, iz poročil pa bo jasno, kako naprej. "Zdaj bi bilo malo nerodno, da se malo zamrznemo in malo odmrznemo," še ugotavlja Božič.

Na srečanju koalicije z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc je koalicija potrdila, da je enotna in da vsi podpirajo ministrico, je v izjavi dejal premier Miro Cerar. Za odgovor na vprašanje, ali jo bodo na glasovanju o interpelaciji dejansko podprli vsi poslanci koalicije, pa je še prezgodaj, saj danes o interpelaciji še niso razpravljali.

Je pa Cerar v izjavi novinarjem po srečanju poudaril, da koalicijski sporazum veleva enotno podporo ministru v takšnih primerih.

Kolar Celarčeva je koaliciji danes po Cerarjevih besedah obsežno in celovito predstavila načrt za prihodnje mesece za izboljšanje stanja v zdravstvu. Ozrli so se nazaj in ugotovili, da je bilo že veliko narejenega, je dodal Cerar. Si pa vsi želijo, da bi ključne spremembe, ki sta jih Kolar Celarčeva in Cerar že napovedovala, v prihodnjih mesecih šle v parlamentarni postopek.

Kot je povedala Kolar Celarčeva, 19. septembra poteče notifikacija na predlog prepovedi uporabe tobačnega zakona, nakar bo zakon poslan na vlado in v DZ. Oktobra bo vlada sprejela novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, v katerem celovito urejajo koncesije, kar je v skladu s koalicijskim sporazumom, je povedala ministrica.

Napovedala je še nekatere druge zakone, ki niso zaveza v koalicijski pogodbi, a so nujno potrebni. To so po njenih besedah zakon o kakovosti in varnosti v zdravstvu, zakon o upravljanju in vodenju v javnozdravstvenih zavodih ter novela zakona o pacientovih pravicah, na osnovi katere bodo bolje vsebinsko opredelili tudi pravilnik za ustrezno upravljanje čakalnih dob.

Tudi spremembe na področju zavarovanja oz. sistemski zakon na tem področju bo pripravljen letos, zagotavlja ministrica. Kot je pojasnila, zaključujejo izhodišča za zakon, ki jih bodo preverili v koaliciji.

Ministrica sicer lahko naleti na upor pri zdravniških organizacijah, ki so do nje precej kritične. Na vprašanje, kako bo torej izpeljala ukrepe, je odgovorila, da se usklajujejo med drugim s koordinacijo zdravniških organizacij in zdravniško zbornico. Po njenem mnenju so na zadnjih srečanjih zelo približali njihove poglede, zato verjame, da bodo to uspeli dokončati.