zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada zavrnila predlog sindikatov

Deli na:
Vlada zavrnila predlog sindikatov

Foto: Bobo

Po neuspelem dogovoru s sindikati morajo poslanci zagotoviti stabilnost proračuna z drugimi ukrepi, pravi minister Koprivnikar.

Vlada ni sprejela tudi zadnjega sindikalnega predloga, tako zaradi finančnih posledic, kot predvsem zaradi ostalih zavez, na katerih so vztrajali sindikati, je potrdil minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Poslanci pa morajo zagotoviti vzdržnost proračuna, očitno bodo tehtali tudi predlog za 1,33-odstotno zmanjšanje plačne lestvice.

Vlada se je zavezala, da bo poslance obvestila, da dogovor ni bil sklenjen, kot so to storili na prejšnji seji. "Torej je zdaj na poslancih, da bodo zagotovili stabilnost proračuna. Ni pa nobena skrivnost, da bo treba z drugimi zakonskimi ukrepi znotraj parlamenta zagotoviti, da bo proračun dejansko tudi vzdržen in da strošek dela ne bo presegel tega, kar so javnofinančne zmožnosti," je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister.

Kakšne bodo konkretne rešitve, bo znano zvečer, ko bo po seji DZ, na kateri razpravljajo o proračunu za prihodnji dve leti, zasedal odbor DZ za notranje zadeve. Odločal bo o predlogu zakona o ukrepih za javni sektor v prihodnjem letu. Pri tem je Koprivnikar pojasnil, da vloženi zakon predvideva ohranitev omejitev pri izdatkih, ki še niso bili sproščeni, z izjemo premij za pokojninsko zavarovanje, ki so zapisane v kolektivnih pogodbah in se lahko spremenijo le v soglasju s sindikati.



"Zadnji predlog je bil, da se za 1,33 odstotka zmanjša plačna lestvica. Kakšen sklep bodo sprejeli poslanci glede na ta predlog, ki je bil predlagan s strani vlade v prejšnjem krogu in potem umaknjen, je pa prepuščeno odboru za notranje zadeve in kasneje plenarni seji," je pojasnil minister.

Koalicija naj bi sicer k predlogu zakona vložila dopolnilo, s katerim bi nadomestili izpad finančnega učinka glede premij kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence. O tem so se usklajevali koalicijski člani odbora, odločitev pa je pričakovati na skorajšnjem koalicijskem srečanju.

Tudi premier Miro Cerar je na novinarski konferenci poudaril, da morajo upoštevati javnofinančno vzdržnost. "Koprivnikar je prišel do točke, ki je ne moremo več bistveno prekoračiti," je dejal in dodal, da več, kot imajo, ne morejo razdeliti.