pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Čufer: Davčni inšpektorji bodo »grizli, ne le lajali«

Deli na:
Čufer: Davčni inšpektorji bodo »grizli, ne le lajali«

Foto: Bobo

Opozicijski poslanci SLS in NSi po srečanju s premierko Alenko Bratušek ostajajo kritični do proračuna za 2014 in 2015. Opozicijo je zanimalo vprašanje sredstev za odpravo plačnih nesorazmerij. Poslanec NSi Matej Tonin se sprašuje, ali to pomeni takoj rebalans, finančni minister Uroš Čufer pa pravi, da ga, če se bo dalo, ne bo v celem letu 2014.

"Pričakujem, da bo proračun na vladi v ponedeljek sprejet takšen, kot je pripravljen, razen če notri najdemo večjo napako, a zaenkrat je ne vidim," je po srečanju dejal Čufer.

Tonin je na sestanku, kot je dejal, izpostavil vprašanje, kako bo vlada zagotovila 170 milijonov evrov za odpravo tretje četrtine plačnih nesorazmerij. Torej, ali to že pomeni nov rebalans. Bratuškova je po njegovih besedah pojasnila, da naj bi šel dogovor v smeri znižanja plač v javnem sektorju za isti znesek.

Na to vprašanje so še pred sestankom opozorili tudi v SDS in SLS. Poslanci SDS se sicer srečanja niso udeležili, je pa vodja poslancev SDS Jože Tanko na novinarski konferenci menil, da gre verjetno za "postopek amortizacije" težav, ki se dodatno pojavljajo pri načrtovanju proračuna za leto 2014.

Prvak SLS Franc Bogovič pa je dejal, da je zastonj kazati na nekdanjo ministrico Irmo Pavlinič Krebs in ostale v vladi leta 2010, zgodba pa kaže tudi na to, kako se aktualni notranji minister Gregor Virant loteva teh zadev. Spomladi, ko je imel ključno nalogo na področju javnega sektorja, je zmogel napor, da se je pri štirih milijardah evrov odhodkov za 37 milijonov evrov zmanjšala ta zadeva. Zdaj pa imamo 170 milijonov bremen iz preteklosti, je dejal.

Minister Čufer je zagotovil, da se bo "potrudil", da rebalansa proračuna ne bo. Po njegovih pojasnilih je še malo prezgodaj govoriti, kje bodo denar dobili, v vsakem primeru pa mora biti to v okviru proračuna. "Ni to prvi primer, ki se je zgodil, da naknadno še kakšna nova informacija pride, tudi zagotovo ne zadnji," je dejal.

Minister verjame, da bodo kakšni novi ukrepi, a ob tem poudaril, da z rebalansom "izgubijo" tri mesece dela, samo za to, da vse skupaj obrnejo. "Če se bo le dalo, novega rebalansa v celem naslednjem letu ne bo," je še dejal Čufer.

Glede novih ukrepov pravi, da je treba te ves čas sprejemati in jih korigirati. Po ministrovih besedah se na poti skozi letošnje leto in naslednje leto dogaja cel kup nepredvidenih stvari in na te je treba reagirati.

Tonin sicer po sestanku ni bil nič kaj bolj optimističen kot pred njim. Bili so seznanjeni s proračunom, kakršen pač je, je dejal. V NSi še vedno menijo, da pripravljen proračun ni korak v pravo smer, seveda pa je sedaj po njegovih besedah odgovornost vlade, da poskuša iz sedanjega položaja izvleči čim več.



Novim davkom v NSi nasprotujejo, a po njegovem mnenju je tudi ta trditev vlade na trhlih tleh. Spomnil je, da je bilo rečeno tudi, da do zniževanja plač v javnem sektorju ne bo več prihajalo, a danes kaže drugače. Proračun tako nima podpore NSi.

Kot je še dejal Tonin, so sicer na srečanju dobili zagotovilo, da do povečevanja davkov ne bo več prišlo.

Bogovič je po srečanju izrazil prepričanje, da proračunska politika te vlade ni primerna, ob čemer izpostavlja zlasti obremenitev gospodarstva. Kot je dejal, ni dobil odgovora na vprašanje, kako to, da se kljub novim zadolžitvam za leto 2015 predvideva manj obresti kot za leto 2014. Ta izračun so mu danes obljubili.

Sicer pa je SLS izrazila pripravljenost po sodelovanju, saj je nujno, da koalicija in opozicija sedeta skupaj in pripravljata ukrepe za izhod iz krize. Predsednica vlade je po Bogovčevih besedah povedala, da razmišlja o t.i. družbenem dogovoru. Bogovič upa, da ga bodo lahko Slovenci sklenili sami in da bo to čim prej.

Za krpanje proračuna se veliko omenjajo davčne blagajne. Čufer je spomnil, da smo eno obliko davčnih blagajn že uvedli s 1. julijem, pomembno se mu zdi, da je na trgu več inšpektorjev in da imajo ti tudi zadostna pooblastila. V predlogih dveh zakonov, ki ju pripravljajo, so dali večja poooblastila davčnim inšpektorjem, tako da bodo ti lahko tudi "grizli, ne le lajali". Minister ostaja optimist glede izplena, a številk še ni želel komentirati.

Na očitke SLS in NSi, da gre pri proračunu za kapitulacijo Slovenije oz. da se pobira le ne področju davkov, je minister Čufer odvrnil, da so časi težki in da je zaskrbljenost na mestu. "Mislim, da je daleč od kakršnekoli kapitulacije, ampak je prvi korak, ki smo ga naredili v proračunu. Sledili bodo še vsi ostali še, ki jih je treba narediti, da se država končno stabilizira," je dejal.

Poslanci iz vrst SDS se srečanja niso udeležili, saj so ocenili, da to ni smiselno, saj mora vlada proračun poslati v DZ in ga tudi predstaviti vsem poslancem.

Čufer je na vprašanje, ali bo Slovenija zaprosila za pomoč iz sklada ESM, odvrnil, da so ta ugibanja "bistveno prezgodnja". Po njegovih pojasnilih je treba počakati na rezultate stresnih testov, da se bo videlo, kakšen je obseg teh sredstev. "Potem bomo skušali čim več narediti sami. Prepričan sem še vedno, da bomo to tudi zmogli," je izpostavil.