palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poročilo o primeru evtanazije v UKC predvidoma v ponedeljek

Deli na:
Poročilo o primeru evtanazije v UKC predvidoma v ponedeljek

Foto: Primož Lavre

Poročilo komisije, ki na UKC Ljubljana preiskuje domnevni primer evtanazije, bo znano predvidoma v ponedeljek. Člani komisije so se pogovorili z vsemi, ki so sodelovali pri zdravljenju, in pregledali celotno dokumentacijo, pravi strokovni direktor zavoda Sergej Hojker. Na osnovi tega bodo ugotoviti, ali je bil bolnik ustrezno obravnavan.

Kot je v izjavi za medije pojasnil Hojker, je bila komisija zadolžena, da prouči, ali je bilo zdravljenje oziroma obravnava bolnika na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana v skladu z doktrino in etiko, da pogleda dokumentacijo o vseh opravljenih postopkih, preiskavah in terapevtskih posegih. Za komisijo po Hojkerjevih besedah obdukcijski zapisnik ni pomemben. Naknadna obdukcija sicer v primeru domnevne evtanazije iz decembra lani ni mogoča, saj so truplo upepelili.

V delo komisije se Hojker ne želi spuščati, temveč bo počakal poročilo. "Če bo poročilo pozitivno, to se pravi, da obstaja močan sum, da se je res dogodilo kaj protizakonitega, potem je to za nas kot klinični center, kot delodajalce dovolj, da bomo lahko ukrepali," je dejal.

Drugi domnevni primer evtanazije iz januarja lani, ki naj bi ga prav tako preiskovali kriminalisti, Hojker, kot pravi, pozna samo iz govoric. Tako ne ve, ali je šlo tudi v tem primeru za paliativnega bolnika.

Hojker upa, da bo ta primer sprožil diskusijo o tem področju. "Stvari se spreminjajo. Ni 50 let tega, ko je bil samomor kaznivo dejanje. Tako se spreminja tudi naš odnos do smrti in umiranja," je pojasnil. Diskusija ne samo o evtanaziji ampak tudi o umiranju bi bila po njegovem mnenju koristna za vso družbo. "Danes umreti na spodoben način je že luksuz," pravi. Obenem je izrazil prepričanje, da mora biti človek suveren in mora imeti možnost odločati sam o sebi do konca.

Na policiji preiskava domnevnega primera evtanazije na UKC Ljubljana še poteka, na podlagi obvestila bolnišnice preverjajo sume kaznivega dejanja iz poglavja kaznivih dejanj zoper življenje in telo. Okoliščine se še preverjajo, v najhujši obliki pa bi lahko šlo za sum kaznivega dejanja uboja, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana. Po končani preiskavi bo policija ob morebitnih ugotovitvah suma kaznivega dejanja podala ovadbo na tožilstvo. Kot so pojasnili, tožilstvo lahko opredeljeno kaznivo dejanje iz ovadbe tudi spremeni.