zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Upravno sodišče je znova zavrnilo Janšo

Deli na:
Upravno sodišče je znova zavrnilo Janšo

Foto: Bobo

Upravno sodišče je že drugič zavrnilo tožbo predsednika SDS Janeza Janše glede poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), v kateri je Janša očital komisiji neustavno in nezakonito delovanje pri nadzoru premoženjskega stanja, so sporočili s komisije.

Upravno sodišče je v sodbi o poročilu KPK razsodilo, da je poročilo skladno z določili zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, da je izdano v zakonito izvedenem postopku in da Janševe pravice v tem postopku niso bile kršene. Gre za vnovično sodbo tega sodišča v omenjeni zadevi, ki je na podlagi sklepa vrhovnega sodišča že drugič odločalo o omenjenem primeru.

Vrhovno sodišče je ugodilo pritožbi Janše, ki jo je vložil, ko je upravno sodišče zavrnilo njegovo tožbo zoper poročilo KPK zaradi posega v človekove pravice in temeljne svoboščine. Sodbo upravnega sodišča je razveljavilo in zadevo vrnilo upravnemu sodišču v nov postopek.

Po presoji vrhovnega sodišča se prvostopenjsko sodišče v izpodbijani sodbi do ključnih tožbenih navedb konkretno ni opredelilo. Pavšalna ocena, da je bil ves postopek pravilen in da zato do kršitve tožnikovih ustavnih pravic ni prišlo, pa ne ustreza standardu obrazložene sodne odločbe. Ravno ustrezna obrazložitev je namreč po mnenju vrhovnih sodnikov pogoj za preizkus zakonitosti, pravilnosti in razumnosti sprejete odločitve.

Janša je v odzivu sodbo v pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da sodba neposredno problematizira način, preko katerega je KPK svoje ugotovitve sporočila v javnost. Dodal je, da je sodba "velika klofuta KPK in vsem tistim, ki so na podlagi tega sprejemali odločitve". "Posledice pa so nepopravljive. Zaradi tega sta padli dve vladi."



Podobno odločitev je sicer upravno sodišče sprejelo tudi v tožbi predsednika PS Zorana Jankovića zaradi istega poročila KPK. Komisija je v tem poročilu o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank, objavljenem 8. januarja lani, pri Janši in Jankoviću ugotovila kršitve protikorupcijske zakonodaje. Prav to poročilo je sprožilo vladno krizo in razpad Janševe koalicije. Nazadnje je DZ Janši izglasoval konstruktivno nezaupnico ter za predsednico vlade imenoval Alenko Bratušek. Janković, sicer tudi ljubljanski župan, se je zaradi tega za nekaj časa umaknil z vrha PS.

Po poročanju Dela pa je SDS izgubila tožbo, ki jo je zaradi pisanja o zadevi Patria vložila proti novinarju Dela Dejanu Karbi. V SDS so se za tožbo odločili zaradi navedb v članku z naslovom "Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS" iz 23. novembra 2009 in kasnejših izjav Karbe o tej temi. Karba je članek napisal na podlagi pogovora s finskim preiskovalcem Kajem Erikom Björkqvistom. V stranka so trdili, da so zaradi tega pisanja, ki da je neresnično, utrpeli hudo škodo. Želeli so javno opravičilo in plačilo 55.000 evrov odškodnine.

Ljubljansko okrožno sodišče je tožbeni zahtevek zavrnilo kot neutemeljenega in SDS naložilo, da mora Karbi vrniti 2269 evrov pravdnih stroškov, piše Delo. Sodba sicer še ni pravnomočna.

SDS pa je zaradi objave omenjenega članka tožila tudi Delo in od te časopisne hiše zahtevala 300.000 evrov odškodnine in javno opravičilo. Prvostopenjsko sodišče je dvakrat ugodilo tožbenemu zahtevku SDS, ker je sklenilo, da je Delo s spornim člankom poseglo v čast in dobro ime SDS. Višje sodišče je sodbo prvič razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno presojo z napotki, drugič pa je sodbo spremenilo. SDS je na vrhovno sodišče vložila zahtevo za revizijo, s katero se zdaj ukvarjajo vrhovni sodniki.